У Криму духовенство РПЦвУ здійснило особливе поминання покійних воїнів за російською традицією – в День воїнської слави Росії, який офіційно відзначається 11 вересня.

Традиція сягає 1769 року, часів війни Росії з Туреччиною і Польщею, коли 11 вересня було встановлене поминання всіх православних воїнів, “на полі битви убієнних за віру, царя і вітчизну”.

Про це повідомляється на сайті Севастопольського благочиння РПЦвУ.

Зокрема, в цей день у каплиці Архистратига Михаїла на території Музейного історико-меморіального комплексу “35-а берегова батарея” настоятель храму св. Миколая (Камишова бухта) відслужив літію за “убієнними воїнами”.

На цьому ж сайті пояснюють, що в Російській Православній Церкві початок особливого поминання православних воїнів було покладено в XIV столітті, після перемоги російського воїнства над монголо-татарською ордою хана Мамая на Куликовому полі в день Різдва Пресвятої Богородиці 21 (8) вересня 1480 року.

Пізніше, в 1769 році, під час війни Росії з Туреччиною і Польщею було встановлено окремо здійснювати поминання всіх православних воїнів, “за віру, царя і вітчизну на поле брані убієнних”, 29 серпня (11 вересня за н. ст.) За церковним календарем, в день Усікновення глави Іоанна Предтечі.

11 вересня відзначається і День військової слави Росії – День перемоги російської ескадри під керівництвом контр-адмірала Федора  Ушакова над османським флотом біля мису Тендра (поблизу Одеси). День військової слави був заснований законом РФ “Про дні військової слави і пам’ятні дати Росії”.

Comments are closed.