Науковцям вдалося відтворити стертий рукопис Євангелія від Луки, записаний грецькою мовою ймовірно в VI-VIII столітті. Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

За часів раннього Середньовіччя в Європі замість паперу як матеріал для письма використовувався пергамент – особливим чином вироблену шкіру тварин. Через складність виготовлення і дорожнечу пергаменту була поширена практика, коли в уже написаних рукописах стирали старий текст, і по “очищеному” пергаменту писали більш актуальні тексти. Такі рукописи називають палімпсестами.

Незважаючи на те, що середньовічні майстри досить наполегливо зіскоблювали старі рукописи, за допомогою сучасних технологій можна частково, а то й повністю відновити первинний текст.

На одній зі сторінок Євангелія: звичайна (зліва) і мультиспектральна (праворуч). Фото: Cambridge University Library.

Один з найвідоміших палімпсестів – це Закінфський Кодекс. Таку назву отримало Євангеліє від Луки, записане грецькою ймовірно в VI-VIII столітті. У XII столітті манускрипт спробували зішкребти і поверх нього записали більш сучасні на той час тексти богослужінь. Інтерес до Закінфського Кодексу полягає в тому, що крім самого тексту Євангелія, він містить коментарі – уривки ранніх християнських писань, більшість з яких не збереглися або відомі тільки в більш пізніх перекладах.

У 2018 році фахівці Інституту текстознавства і електронного редагування Бірмінгемського університету разом зі співробітниками бібліотеки Кембріджського університету почали створювати цифровий варіант Закінфського Кодексу. Завдяки мультиспектральному зображенню і сучасним методам візуалізації вдалося відтворити початковий текст Кодексу разом з унікальними коментарями. Цього року копітка робота була закінчена, а цифровий архів всіх листів стародавнього манускрипту тепер доступний усім бажаючим на сайті бібліотеки Кембріджського університету.

Comments are closed.