Паспорт глави Католицької Церкви Білорусі Тадеуша Кондрусевича було визнано недійсним через перевірки його приналежності до білоруського громадянства.

Про це TUT.BY повідомив керівник Департаменту з громадянства і міграції МВС Білорусі Олексій Бігун, передає Укрінформ.

Як заявив Олексій Бігун, визнання паспорта Тадеуша Кондрусевича недійсним не означає, що він був позбавлений білоруського громадянства.

“Він не позбавлений громадянства, оскільки з цього питання потрібно винесення висновку. Міністерство внутрішніх справ просто на даний час проводить перевірку його належності до громадянства Республіки Білорусь і поданих ним документів при проходженні процедури натуралізації”, – зазначив Бігун.

За словами керівника Департаменту з громадянства і міграції МВС, щорічно проводиться більше тисячі подібних процедур щодо осіб, які мають громадянство Республіки Білорусь. Він повідомив, що перевірка стосовно Кондрусевича була розпочата ще до його від’їзду до Польщі, і наступні події – всього лише збіг.

“Так вийшло за сукупністю обставин. Процедуру було трохи раніше розпочато (направлення відповідних запитів і так далі), а він у цей час виїхав. Нам було б теж вигідніше, якби він був би тут”, – сказав він.

За словами Бігуна, всі підстави для визнання паспорта недійсним містяться в Положенні про документи, що засвідчують особу, в тому числі в разі, якщо паспорт незаконно виданий, якщо стосовно особи приймається рішення про втрату або позбавлення громадянства, а також з інших підстав.

Бігун також повідомив, що відповідна заява від Тадеуша Кондрусевича вже отримана і на неї буде дана докладна відповідь.

Як повідомлялось раніше, 31 серпня Кондрусевича без пояснення причин не пустили в Білорусь. Митрополит повертався додому з Польщі. Кондрусевич є громадянином Білорусі.

Президент Білорусії Олександр Лукашенко пізніше заявив, що Кондрусевич не був пропущений в країну, оскільки “отримав завдання на польському боці”. Пізніше у Білорусі заявили про недійсний паспорт Кондрусевича.

Як відомо, Кондрусевич засудив насильство у країні після виборів 9 серпня, а також висловив протест проти дій силовиків біля Червоного костелу, коли 26 серпня правоохоронці заблокували у храмі Святого Симона і Святої Єлени в Мінську демонстрантів і парафіян.

Зараз у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною від 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після цього Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. Від початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тисяч осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

Comments are closed.