Зазвичай тисячі хасидів святкують в Умані Черкаської області юдейський новий рік Рош га-Шана. Там розташована могила цадика Нахмана. Однак, цьогоріч через пандемію коронавірусу Україна заборонила в’їзд усім іноземцям до кінця вересня. Дістатися Умані до закриття кордонів устигли лише дві тисячі хасидів. І це десь удвадцятеро менше, ніж зазвичай.

Прочанам видавали маски, міряли температуру і стежили, щоб вони дотримувалися дистанції. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

В попередні роки біля могила цадика Нахмана було як в улику, часом доводилося кричати, аби почути одне одного. У п’ятницю, 18 вересня, там було тихо. Голосно було лише в самій будівлі, де хасиди час від часу співали. Зустрічати новий 5 781 рік вони почали вони о сьомій вечора. Планували святкувати до глибокої ночі.

Вдень там з’явилися українські прикордонники. Перевіряли окремих хасидів на законність їхнього перебування в Україні. Під час рейду затримали кількох осіб, які, як виявилося, під час перетину кордону підробили документи. Їм загрожує депортація та заборона на в’їзд до України на терміни від 3 до 10 років.

Ті ж євреї, що перебувають в Україні законно, почали сходитися до могили свого духовного наставника під сьому вечора. Загалом, вони рахують, якщо зустріти новий рік саме тут, то наступний рік їм буде посміхатися вдача і анулюються всі гріхи.

Comments are closed.