У Тернопільській єпархії ПЦУ запровадили унікальну модель для фінансування будівництва кафедрального собору.  Про неї розповів в ексклюзивному інтерв’ю РП архієпископ Тернопільский та Кременецький ПЦУ Нестор.

“Будівництво собору дуже важлива і дуже жива тема, в якій я постійно бачу Промисел Божий. Ділянку, на якій ми будуємося, здобув нині покійний мій попередник. Він не міг на ній будуватися, бо не мав для цього ресурсу, але не відмовлявся від неї. Мене часто просили віддати ділянку на забудову, а ми, мовляв, віддамо 10-15 відсотків прибутку, зможете щось побудувати. Я на таке не йшов”, – ділиться владика.

А потім, за його словами, до нього звернувся парафіянин, який признався, що хоче побудувати собор – це його мрія, але йому бракує ресурсу.

“Тоді ми за погодженням міськради, питання розглядалося профільним комітетом, у нас є вся документація, вирішили, що на частині ділянки будується багатоквартирний будинок, але всі кошти йдуть на будівництво храму. Люди, які вкладають гроші в житло, пишуть, окрім документів, що просять прийняти це як жертву на будівництво собору. Думаю, що якби наш вірянин, який вкладає в це і свої кошти, зміг би збудувати це своїми силами, він би збудував. Він нічого не заробляє, фактично адмініструє будівництво. Це його пожертва, він фактично працює прорабом. Він живе будовою, і хоче щоб храм був перлиною нашого краю”, – каже архієпископ.

Це має бути собор на чотириста колінопреклонних місць. За архітектурними нормами вважається середнім.

“Ми хотіли б, щоб це був центр мистецького зв’язку зі всією Україною. І ми знайшли проект – пізньовізантійський стиль, це собор Олени та Констянтина. Сподіваємося, що до зими завершимо будівельні роботи”, – зазначає владика Нестор.

Повний текст інтерв’ю з архієпископом Нестором читайте за посиланням: “УПЦ МП люди не потрібні, вони готові до того, щоб храм був порожній”.

Comments are closed.