22 вересня стало відомо про організацію візиту голови російського уряду Михайла Мішустіна до Афону.

Інформацію оприлюднило грецьке видання Romfea, передає Духовний фронт України.

Згідно з повідомленням, візит російського прем’єра до Святої Гори заплановано на 24-25 вересня. Відвідини є неофіційними та мають паломницький характер.

Під час паломництва Мішустін має намір зустрітись із керівництвом Афону та зупинитись у Свято-Пантелеймонівському монастирі.

Як повідомив російський телеграм-канал “Царьград”, намісник Пантелеймонівського монастиря підтвердив інформацію про майбутній візит глави російського уряду до обителі, однак, заявив, що коментувати цей візит “ще зарано”.

Romfea зазначає, що “брат російського прем’єр-міністра протягом багатьох років підтримує дуже тісні стосунки з Афоном, який він відвідував неодноразово”.

Така візитація Мішустіна суперечить рішенням Священного Синоду РПЦ від 15 жовтня 2018 року, згідно з якими РПЦ розірвала євхаристичне спілкування із Вселенським Патріархатом, в юрисдикції якого перебувають усі монастирі гори Афон. Згідно з цією ухвалою, священникам РПЦ заборонено звершувати спільні богослужіння з служителями Константинопольського Патріархату, а вірянам бажано утриматись від паломництва до Святої Гори. Про це неодноразово заявляли російські церковники.

Практично одразу про це у коментарі виданню “РИА Новости” заявив секретар з міжправославних відносин відділу зовнішньоцерковних відносин РПЦ протоєрей Ігор Якімчук. У коментарі говориться, що “настало время воздержаться от паломничества на Афон и от участия в богослужениях в любой форме”.

Окрім цього, очільник згаданого відділу митрополит Іларіон Алфєєв в інтерв’ю російській службі “БіБіСі” зазначив, що російські паломники можуть відвідувати Святу Гору лише як туристи та порадив російським бізнесменам жертвувати свої кошти на розбудову російських монастирів.

Нагадаємо, що голова російського уряду Мішустін є одним із благодійників РПЦ. Зокрема, Мішустін отримав від Патріарха Кирила орден преподобного Серафима Саровського третього ступеня за допомогу Успенському чоловічому монастирю — “Саровская пустынь”. У церковних колах зазначають, що Мішустін допомагає Дівєєвському монастирю та іншим монастирям і храмах, однак не любить це афішувати.

Comments are closed.