На Другу Пречисту вшановується також Холмська ікона Божої Матері.

Цього дня згадують трагедію Холмської землі, написав священник з Нововолинська Віктор Мартиненко на своєї сторінці в соцмережах, передає Духовний фронт.

“Традиційно помолились біля чудового пам’ятника встановленого на березі Бугу у пам’ять тисяч українців – жертв терору та вигнання”, – повідомив священник.

До речі, частинка Холмської землі все ж лишилася у складі України – це єдине маленьке село – Пісочне, яке знаходиться на березі Бугу, на межі Волинської та Львівської областей, – якраз через лісок за цим пам’ятником, зауважив отець Віктор.

“На фото документ – евакуаційний лист діда мого друга. Ті, кому пощастило лишитися живими, мусили лишати рідні хати, землю, храми і цвинтарі і оселятися в землянках”, – повідомив священнослужитель.

Довідка

Пам’ятник жертвам терору і депортації українців Холмщини в 1938-1947 рр. був встановлений 2010 року поблизу села Тудорковичі Сокальського району на Львівщині.

Спорудження пам’ятника розпочалося 2007 року з нагоди 60-річчя операції “Вісла” з ініціативи автора проєкту Володимира Бойчука, який з допомогою однодумців з Львівського СКТ “Холмщина” підшукав місце, зібрав кошти та організував будівництво.

Операція “Вісла” — злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом 1947 року проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині.

Цей час позначений і масовим руйнуванням православних храмів, збудованих українськими громадами. Влітку 1938 року в Люблінському воєводстві впродовж близько 60 днів знищили 127 церков і православних каплиць. Їх зруйнували дощенту. Від травня до липня 1938 року на Холмщині та Південному Підляшші знищували щоденно 2 праволавні церкви. До акції руйнування святинь залучили польських робітників, міліцію, солдат. Українців, які проживали на цій території та були прихожанами зруйнованих святинь, намагалися насильно полонізувати та змушували перейти на католицизм. Ці дії були частиною польської національної політики.

За інформацією сайту РІСУ, українське товариство в Любліні уже розпочало роботу зі збору та оприлюднення матеріалів про знищення православних святинь в ІІ Речі Посполитій 1938 року. Ці матеріали доступні на спеціально створеному сайті.

Нагадаємо, 2018 року постановою Верховної Ради України було затверджено відзначення на державному рівні у другу неділя вересня Дня вшанування пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

Comments are closed.