30 років тому на Сицилії мафія жорстоко розправилася із суддею Росаріо Ліватіно.  Зараз у Католицькій Церкві його вшановують як Слугу Божого, що відкриває шлях до проголошення його святим, повідомляє Католицький медіа-центр.

Росаріо Ліватіно, 37-річний юрист, був убитий у вересні 1990 р. Він часто говорив про точку перетину між законом та вірою, підкреслюючи, що у своїй професійній діяльності суддя також може знайти місце для побудови відносин із Богом. Служитель справедливості має молитися та довірятися Всевишньому.

Юридична діяльність Росаріо припадала на період активізації сіцилійської мафії та її спроб послабити судову владу. Протягом десятиліття він працював прокурором, розслідуючи злочинну діяльністю мафії у 1980-х рр., і стикався з тим, що італійці згодом називали “тангентополі”, або корумпованою системою мафіозних хабарів та відкатів, наданих за контракти на громадські роботи. У 1989 р. він продовжив роботу судді в Агрідженто. Саме там його було вбито. Коли він їхав до суду, в нього врізалась автівка, скинувши жертву на узбіччя. Втікаючи, Росаріо отримав кілька куль у спину.

Після смерті на його столі знайшли Біблію з нотатками.

Під час пастирського візиту на Сицилію в 1993 р. Папа Римський Йоан Павло ІІ назвав Ліватіно “мучеником справедливості”.

“Сила християнської віри стала наріжним каменем його життя як служителя правосуддя, – підкреслив Франческо Монтенегро, архієпископ Агрідженто. – Ліватіно було вбито, оскільки він переслідував банди мафії, перешкоджаючи їхній злочинній діяльності. Сила його служіння випливала з сильного почуття справедливості, що походило від його віри”.

На вихідних суд, де Ліватіно раніше працював в Агрідженто, організувала конференцію з нагоди річниці його смерті.

“Згадувати Росаріо Ліватіно означає закликати всю громаду об’єднати зусилля та закласти основи майбутнього, яке більше не буде обтяжене мафіозними позиками, – заявив президент Палати Роберто Фіцо, повідомляє La Repubblica. – І це посилює рішучість суддів та співробітників поліції на передовій у боротьбі проти організованої злочинності – хотіти виконувати свій обов’язок будь-якою ціною”.

Comments are closed.