Доходи Ватикану становлять 307 млн євро, а видатки — 318 млн. Відповідно, дефіцит бюджету становить 11 мільйонів. Про це йдеться в фінансовому звіті Ватикану за минулий рік, який оприлюднив префект Економічного секретаріату о.Хуан Антоніо Ґерреро Альвес, повідомляє Credo.

“Вірні, які очікують від нас прозорості, мають рацію. Фінанси Ватикану повинні бути прозорі, як скляний дім. Люди мають право знати, як ми використовуємо ці кошти”, — сказав о.Хуан Антоніо Ґерреро Альвес.

Префект Економічного секретаріату, однак, застерігає, що в таких інституціях дефіцит бюджету — справа нормальна. Ватикан не подібний до інших держав або фірм. Він не націлений на прибуток.

Отець Ґерреро Альвес — новенький у Ватикані. Папа довірив йому функцію префекта у листопаді минулого року. Він зізнається, що вражений тим, як багато у Ватикані робиться за дуже малі кошти. На його думку, утримання таких осередків, як дипломатичні представництва чи навіть медіа — непорівнювані з іншими подібними інституціями у світі.

Іспанський єзуїт повідомляє, що, згідно з оприлюдненим 1 жовтня балансом, 54% доходів Ватикану походять він його майна, а 14% — із торгової діяльності й послуг. Наступні 14% бюджету покривають доходи з таких ватиканських інституцій, як банк, Губернаторство Держави-Міста Ватикан, або ще базиліка св.Петра.

56 млн євро надійшло у формі пожертв від дієцезій та вірних. Коли йдеться про видатки, то 67 млн євро поглинають так звані кошти користування активами, зокрема 18 млн на податки і 25 млн — на утримання будинків. Іншими словами, пояснює о.Ґерреро Альвес, ті 67 мільйонів — це кошти, які дозволяють отримати 164 млн доходу з майна. 65% бюджету поглинають видатки на місію Апостольського Престолу. З цього 43 млн призначені на утримання 125 нунціатур і постійних дипломатичних місій, а 45 млн — на ватиканські медіа, зокрема щоденне видання L’Osservatore Romano, портал Vatican News (традиційна назва — Радіо Ватикану), який надає інформацію 40 мовами, і телебачення.

До цього ще треба додати такі інституції, як Ватиканська бібліотека, архіви, християнську археологію, які займаються спадком не тільки Церкви, а й усього людства. Отець Ґерреро Альвес нагадав, що у ватиканській фінансовій системі вже кілька років відбувається реформа, скерована на більшу прозорість, змінено принципи діяльності, взято на роботу висококласних фахівців, триває централізація капіталу. Іспанський єзуїт запевняє, що Ватикан вчиться на помилках минулого, хоч би таких, як горезвісний випадок із нерухомістю в Лондоні.

При нагоді він запевнив, що втрати, понесені з цієї транзакції, були покриті не з “гроша святого Петра” (щорічної пожертви вірних цілої Церкви на Апостольський Престол), а з резервного фонду Державного секретаріату. Префект ватиканського Економічного секретаріату визнає, що з огляду на нинішню кризу також і Апостольський Престол враховує майбутні фінансові труднощі. Держави впадають у кредитні ями, їхні рахунки будуть оплачені в майбутньому. Ватиканські інституції запроваджують необхідні зміни, їм доводиться бути водночас розсудливими і місійно відважними. Передусім же Церква покладає надію на Провидіння, яке діє також через великодушних вірян. Минулого року “гріш святого Петра” покрив 32% місійних видатків Апостольського Престолу. “Ми повинні завжди бути вдячними Людові Божому, який підтримує Папу в його місії”, — каже о.Ґерреро Альвес.

Comments are closed.