Аби діалог з КНР міг принести добрі плоди, необхідно його продовжувати.  Про це заявив Державний Секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін на відкритті симпозіуму “Інший Китай”, організованому в Мілані Папським Інститутом Закордонних Місій з нагоди 150-річчя присутності його місіонерів у Китаї, повідомляє Credo.

На переконання найближчого співробітника Папи, Тимчасова угода, яку Ватикан підписав із Китайською Народною Республікою щодо призначення єпископів, є лише початком на шляху конструктивного діалогу, що вже дала певні позитивні плоди, повідомляє Vatican News.

Усі Римські Архієреї, розпочинаючи від Павла VІ до Папи Франциска, прагнули подолати складну ситуацію непорозумінь, в якій перебували Китай та Католицька Церква.

“Уперше після довгих років, – наголосив кардинал П’єтро Паролін, – сьогодні всі єпископи у Китаї перебувають у сопричасті з єпископом Рима. Хто знає історію Китайської Церкви, той розуміє велике значення цього першого досягнення, що вдалося здобути завдяки підписанню угоди 2018 року між Святим Престолом та Китайською Народною Республікою. Від впровадження у життя цієї угоди залежить ймовірність назавжди забути про можливість незаконних єпископських свячень. Іншими словами, намір полягав у тому, аби вберегти Церкву в Китаї перед подібним досвідом”.

Як підсумував Державний Секретар, Святий Престол прагне допомогти місцевій Церкві, щоб її дієцезії мали можливість втішатися умовами більшої свободи, самостійності та організації, щоб могли посвятитися місії звіщення Євангелія та сприянню цілісному розвиткові людини та суспільства.

“Я усвідомлюю те, що Тимчасова Угода між Святим Престолом та Китайською Народною Республікою від 22 вересня 2018 року є лише відправною точкою. Два роки – це дуже короткий час, аби оцінити результати угоди”, – підкреслив кардинал Паролін, зазначивши, що до початкових труднощів, які зустрічались на шляху, сьогодні додалось ще й випробування з приводу поширення у світі коронавірусу. Проте, помітними є знаки зближення між Китайською Народною Республікою та католиками країни. На його переконання, щоб побачити плоди започатковано діалогу, перше, що необхідно робити – це продовжувати його. З боку Святого Престолу є бажання, аби угода була пролонгована “ad experimentum”, як це було до цього часу, і щоб вона досягла бажаного Католицькою Церквою результату: примирення китайського народу, що зможе давати автентичне свідчення віри в Ісуса Христа, різносторонній діалог та сприяння мирові у світі.

Comments are closed.