Вже декілька років поспіль від представників Московського Патріархату в Україні (УПЦ МП) лунають тези про «мир за будь-яку ціну» або всезагальне прощення бойовиків та росіян, які розпалили вогнище війни на Донбасі.

Про це говорить релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор Релігії», що виходить щотижня на YouTube-каналі DetectorUA.

«Начебто все логічно – Церква закликає до примирення. Але все одно лишається якесь відчуття неспокою, наче тебе у чомусь обманюють. І це не дарма», – зауважив Горєвой.

Насправді Московський Патріархат пропонує безумовне і тотальне прощення всіх без попередніх умов та ультиматумів. Тобто ті, хто винні у загибелі людей, ті, хто катував, ґвалтував чи грабував теж потраплять під це прощення без понесення покарання та навіть без розкаяння у злочинах.

«Чи відповідає це церковній практиці? Схоже, що ні. Бо навіть у Церкві вас не допустять до причастя без покаяння. Принаймні у Московській Церкві», – зауважив релігієзнавець.

Він пояснив, що у Московському Патріархаті пропагують це з двох причин.

По-перше, тому що розуміють, що самі винні у розпалюванні війни – вони самі кликали агресора, приймали терориста Гіркіна у Святогірській лаврі, шпигували за українською армією, а розвіддані передавали росіянам.

Святогірська Лавра відома тим, що 2014 року переховувала чеченських бойовиків і бійців Стрєлкова-Гіркіна . А вже цього року УПЦ МП організувала там “форум миру”.

«Мир» від УПЦ МП це не стільки про миротворчість, скільки спроба самої ж Церкви уникнути відповідальності, сховатися за амністією, не каятися за власні гріхи», – каже Горєвой.

Він наголошує, що Московська Церква мала би відповісти за злочинне мовчання, «бо навіть за внутрішніми документами Московського Патріархату, вони би мали чітко визначитися з тим, що відбувається в Україні».

Так, у Соціальній концепції УПЦ МП є така фраза: «Питання про підтримку або осуд Церквою воєнних дій потребує окремого розгляду кожного разу, коли такі розпочинаються або виникає небезпека їх початку».

«Все начебто правильно. Але чого ж тоді єрархи не засудили дії Росії? Чому не визнали агресором? Чому не сказали власним вірянам, що Україна обороняється? Ні на самому початку, і шість років потому», – ставить запитання Горєвой.

Друга причина, чому УПЦ МП пропагує «мир за будь-яку ціну», полягає у тому, що їм не комфортно, коли є Україна.

«Їм потрібна Малоросія. Їхній ідеальний світ – це коли столиця у Москві, а тут вони на правах головної Церкви, генерал-губернатора, представника вищого суспільства серед диких аборигенів. Саме з такою зверхністю вони сприймають все українське і захопливо ставляться до всього російського. Явно забуваючи, що церковну культуру до Москви принесли київські випускники Могилянки», – зазначив релігієзнавець.

Загальне прощення і мир – це спроба наново прив’язати нас до Росії, наголошує він.

УПЦ МП не хочу з’ясовувати, хто правий, а хто винний, хто воював на Донбасі і хто вкрав півострів, бо відповіді будуть неприємні. З’ясується, що їхні священники благословляли терористів, піднімали бойовий дух окупантів, закликали агресора.

З’ясується, що при кожній єпархії є своя приватна військова кампанія. З’ясується, що УПЦ МП, за словами одного з її митрополитів, це «загін, що чекає на команду» тощо.
Перелік можна продовжувати дуже довго. Суть одна – ця церква має свою долю вини за війну на Донбасі.

Чому так звані форуми миру проводить саме Церква, я не проросійські діячі

Проросійські політики і громадські діячі вичерпали свій потенціал, досягнувши максимуму свого електорату, а це близько 15-18%. Саме стільки людей, які хочуть бачити у нас Росію. Більше немає. І рейтинг партії кума Путіна Медведчука вище не піднімається. Саме тому і вирішили залучити до цього релігію.

«Українці побожний народ, який довіряє інституту Церкви. Використовуючи довіру до Церкви, вони пропагують єднання з агресором, прощення та примирення. Вони фактично паразитують на релігійності та духовності українського народу, нав’язуючи йому капітуляцію під виглядом виконання заповідей», – пояснив Горєвой.

І що найцікавіше – УПЦ МП не протестує проти того, що її використовують у політичних цілях.

«На цей раз їхнє «поза політикою» не діє, адже йдеться про проросійську політику. Єднання з Росією для них надмета, заради якою можна переступити через принцип «ми поза політикою». Бо мир від Московського патріархату це завжди «Русскій мір», – зауважив Горєвой.

Дивіться програму «Детектор. Релігії» щоп’ятниці на YouTube-каналі DetectorUA

Comments are closed.