Свого часу Румунська Православна Церква зробила заяву, яка стала свідченням непрямого визнання української автокефалії. Про це сказав відомий британський експерт з православ’я, викладач Астонського Університету в Бірмінгемі Лучіан Леуштян в  ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

За його словами, 21 лютого 2019 Священний Синод Румунської Православної Церкви обговорював тему української автокефалії, висловлюючи своє занепокоєння стосовно православних громад на Буковині.

“У офіційній заяві було зазначено, що “Необхідно отримати від української церковної та державної влади письмові гарантії того, що етнічна та мовна ідентичність цих румунів буде поважатись, і що ці православні румуни будуть мати можливість самоорганізовуватись в межах Румунського Православного Вікаріату та матимуть можливість розвивати духовні зв‘язки з Румунським Патріархатом, щоб отримувати підтримку у вигляді надсилання богослужбових та богословських книг їхньою рідною, тобто румунською мовою”. Було підкреслено, що у Румунії Український Православний Вікаріат функціонує з 1990 року”, – розповів експерт.

На його думку, ця заява — це непряме визнання української автокефалії.

“Це непряме визнання української автокефалії. Ця заява не засуджує і не критикує міжнародне визнання української автокефалії, роблячи можливим подальший діалог між церковними та державними владами”, – зазначив він.

Comments are closed.