РПЦ тисне на всі церковні кола, які схвалюють українську автокефалію або навіть просто визнають верховну владу Вселенського Патріархату у певних питаннях.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді розповів владика Партеній, один з найвідоміших єпископів Македонської Православної Церкви – Охридської архієпископії (МПЦ-ОА), яка вже десятки років прагне автокефалії.

У зв’язку з цим прагненням, зауважив єпископ, духовенство стикається з величезним опором.

“На жаль, є сили, які не хочуть єдності між православними, братніми народами і постійно працюють, щоб перешкодити взаємному зближенню. Діяльність пропаганди і спецслужб дуже помітна не тільки в нашій, але і в сусідніх країнах. Адже Російська Церква тисне на всі церковні кола, які схвалюють рішення українського церковного питання або визнають верховну владу (щодо вирішення певних питань) Вселенського Патріархату”, – сказав єпископ Партеній.

Єпископ Македонської Православної Церкви Партеній

Він нагадав, що Північна Македонія майже століття перебувала під владою Сербії, дружньої Росії країною, “тому зрозумілою є присутність сербських спецслужб, які працюють не тільки проти визнання МПЦ-Охридська архієпископія, а й намагаються порушити добросусідські відносини Македонії з Болгарією і Грецією і перешкодити євроатлантичній інтеграції нашої країни”.

“Тиск чужих спецслужб ми, як монастир, відчули і на своїй шкірі, особливо після того, як встали на сторону істини та правильного канонічного порядку в Церкві”, – зауважив владика Партеній.

Він нагадав про Критський собор 2016 року, на якому було підтверджено право Вселенського Патріарха видавати Томоси про автокефалію і бути арбітром в міжправославних суперечках.

“Я вважаю, що рішень Вселенського Патріархату щодо автокефалії повинні дотримуватися всі, тому що в протилежному випадку порушується принцип співіснування помісних Православних Церков, і ми приходимо до різних варіацій Православ’я, що анітрохи не відповідає духу Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської церкви”, – сказав єпископ, висловивши сподівання, що Вселенський Патріархат найближчим часом надасть МПЦ-ОА Томос про автокефалію.

Читайте більше в інтерв’ю єпископа Партенія “Проєкт “Сербська церква” в Македонії провалився”

Comments are closed.