Російська Церква в Україні, яка називає себе “Українською православною” та заперечує своє підпорядкування Москві, намагається усіма способами приховати у мережі факти поминання митрополитом Онуфрієм Патріарха Московського Кирила під час літургій.

Цю особливість помітив релігієзнавець Дмитро Горєвой під час підготовки програми “Детектор. Релігії” на тему, яка з Українських Церков насправді незалежна, а яка підло обманює.

Одним з атрибутів справді незалежної Церкви і справжнього Предстоятеля є поминання за літургією інших Патріархів, а не свого Предстоятеля.

Так робить митрополит Епіфаній. На літургії під час Великого входу він згадує своїх братів-співслужителів, тобто інших очільників автокефальних Церков – як рівний рівних.

Дивитись на відео з 1 год 3 хв.

Натомість митрополит Онуфрій на Великому вході поминає свого Предстоятеля – Патріарха Кирила. Як підлеглий керівника.

Дивитись на відео з 1 год 49 хв.

Передившись купу трансляцій літургій ПЦУ та УПЦ МП, експерт помітив істотну відмінність:

“У трансляціях ПЦУ у цей момент тиша і можна чітко почути всі слова. А на трансляціях УПЦ МП або в Онуфрія мікрофон вимкнений і дуже тихо чути, або саме в цей момент диктор починає коментувати, що відбувається на Богослужінні, шматок Великої Ектенії на початку взагалі буває обрізаним”.

“В мене склалося чітке враження, що відповідальні за трансляцію та її розміщення в інтернеті намагалися зробити все можливе, щоб поминання Кирила Онуфрієм чулося якомога тихіше”, – зауважив релігієзнавець.

Детальніше про атрибути справді незалежної Церкви дивіться у програмі “Детектор. Релігії” на YouTube-каналі ДетекторUA.

Comments are closed.