Делегацію Української Церкви зустрічали 2019 року у Константинополі з відповідними почестями. Відчувалося, що це не була звичайна «робоча сторінка» для Вселенського Патріархату.

Про це повідомив в інтерв’ю Релігійній правді речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря.

“Відчувалося бажання з боку Вселенського Патріархату надати цій події належної гідності і звершити її на достойному історичного моменту рівні. Бо аналогічних нашому прецедентів не було”, – зауважив єрарх.

Він нагадав, що ті Томоси, які надавалися в 20-му ст., та їхнє вручення не було обставлене відповідними церемоніями, служіннями та мало певною мірою технічний характер, наприклад, так було з Томосами для Болгарської, Сербської, Румунської Церкви.

“Для останньої (Румунської, – ред.) це вже був Томос про патріаршество, тому, що Томос про автокефалію вони отримали ще в 19-му ст. Томос для Православної Церкви в Польщі був просто привезений з Константинополя до Польщі як документ. Не кажучи вже про ті Томоси, які вручалися Грузинській Церкві і Православній Церкві Чеських земель і Словаччини”, – зазначив архієпископ Євстратій.

“Було усвідомлення історичності, вагомості, певною мірою поворотності цієї події не тільки для Української Церкви, не тільки для Матері-Церкви, для Константинопольського Патріархату, але й для всього православ’я”, – наголосив речник ПЦУ.

Comments are closed.