Московські посіпаки переконали Філарета, що Москва «дасть справжню автокефалію УПЦ», і він стане «Патріархом цієї справжньої автокефальної Церкви». Про це написав речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці в Facebookде під дописом із ексклюзивним інтерв’ю Релігійній правді розгорілася дискусія.

«Знаєте, скільки сотень поважних людей аж дотепер намагаються достукатися до нього (Почесного Патріарха Філарета – ред.)? Але всі кажуть в один голос – він НЕ ЧУЄ. З останнього: він впевнений, що ближчим часом Москва «дасть справжню автокефалію УПЦ», і він, Патріарх Філарет, буде «Патріархом цієї справжньої автокефальної Церкви». І тому треба лише «дочекатися» і «не поступатися».

Про те, чи все це хоч якось пов‘язане з реальністю – не йдеться. Просто московські посіпаки переконали його в тому, що йому самому будо би приємним – і він в це сам повірив. А будь-які спроби пояснити, що ці їдеї є цілковитий абсурд – просто ігноруються. «Ви нічого не розумієте… У Вас немає досвіду…», – пише архієпископ Євстратій.

Він наголошує на важливому моменті: відстоюванні актів відновлення в канонічному достоїнстві ієрахії та надання Томосу перед іншими помісними Церквами.

«Бо Патріарх Філарет хотів отримати перше і друге (задоволення апеляції та Томос), а що і як буде далі – його, як виявилося, не турбувало. Тобто, всі проблеми, які у зв‘язку з цими актами мав і має Вселенський Патріарх, всі напади Москви – це «його проблеми». «Отримаємо Томос – поставимо крапку» – оце слова Патріарха Філарета. А як втілити все в життя у стосунках з рештою Церков – «не його проблема». Вибачте, але якраз це – неприглядна позиція.

Він мав всі можливості бути справді Почесним Патріархом, не очолювати Церкву формально, але бути старцем-наставником, до авторитетної думки якого всі прислухаються. А він вирішив, що головне – це керівна посада, що Томос і рішення Собору треба просто викинути в сміття, а слухати лише його. «Доки я живий – слухайте мене, а далі робіть, що хочете» – теж його слова. Тобто він розколе заново Церкву, розсваритися з Константинополем заради куколя і того, щоби «померти Патріархом», а далі вже всі ви розгрібайте завали після такої діяльності», – пише архієпископ Євстратій.

Comments are closed.