Глава УГКЦ Святослав прийняв у своїй резиденції при Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ Юлію Лапутіну, міністерку у справах ветеранів України. У зустрічі брав участь о. Андрій Зелінський, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії, повідомляє Інформаційний ресурс УГКЦ.

На початку бесіди глава Церкви зазначив, що сьогодні ситуація з пандемією навчила глобальну людську спільноту цінувати як великий дар нашу людяність, здатну на співчуття, консолідацію спільних зусиль перед лицем загроз, на цінування чиєїсь реальної присутності в нашому житті та на служіння одне одному.

Архієрей наголосив, що в самому серці служіння Української Греко-Католицької Церкви стоїть людина, і тому ми, як церковна спільнота, готові продовжувати і надалі сприяти реабілітації та поверненню в суспільство тих, хто стояв на захисті народу України та його держави. Він запевнив пані міністерку: «Наша Церква ніколи не покидала, не покидає і не покине українських воїнів і ветеранів».

Предстоятель УГКЦ ознайомив очільницю Міністерства у справах ветеранів України з проєктами нашої Церкви у сфері душпастирської опіки ветеранів і родин полеглих. Зокрема, йшлося про організацію груп взаємодопомоги та підтримки дружин і дітей ветеранів АТО/ООС і родин полеглих, що об’єднують зранені війною українські сім’ї в усій країні, про реабілітаційні заходи за участю військових капеланів УГКЦ, про формування духовної стійкості наших воїнів з метою запобігання подальшому розвитку посттравматичних стресових розладів, про належне вшанування пам’яті полеглих захисників.

Святослав підкреслив особливе значення Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ про зцілення ран війни «Його ранами ми зцілені…», адресованого душпастирям нашої Церкви для налагодження в парафіяльних спільнотах якісної опіки над ветеранами та їхніми родинами.

Відтак пані міністерка висловила готовність команди Міністерства у справах ветеранів України підтримувати ініціативи, що допомагають спільними зусиллями забезпечити якісну та ефективну соціальну реінтеграцію наших ветеранів, зокрема організацію та діяльність мобільних груп, які проводитимуть тренінги з формування психологічної та духовної стійкості у віддалених регіонах нашої країни. До складу таких груп очікується залучити військових капеланів, психологів, соціальних працівників і представників Мінветеранів.

На завершення розмови сторони узгодили подальші спільні кроки, спрямовані на обмін інформацією щодо гуманітарних потреб українських ветеранів, та домовилися про сприяння в реалізації обговорених на зустрічі проєктів.

Comments are closed.