Священник РПЦ в Україні (УПЦ МП) у Михальчі, де вже два роки триває релігійне протистояння, не гребує вінчати молодят і хрестити дітей у склепі, тільки б не віддавати вірянам громади ПЦУ храм, на який вони мають законне право.

Про це Релігійній правді розповів мешканець села Валентин Білик, який є заступником голови релігійної громади Успіння Пресвятої Богородиці Чернівецької єпархії ПЦУ.

Священник РПЦвУ закрив храм ще влітку 2019 року. Згодом вірянам ПЦУ разом зі священником Віталієм Данилюком довелося облаштувати біля храму великий намет, в якому вони могли молитися у теплі та відспівувати померлих. А вінчатися і хрестити малят віряни їздять до сусіднього села Заволока, де діє храм ПЦУ.

Фото: Чернівці LIVE

Натомість прихильники Московського Патріархату свої священнодійства проводять у невеличкій будівлі біля храму, яку вони називають капличкою, але фактично вона є склепом. За словами Валентина Білика, там під підлогою поховані семеро людей, зокрема, і кілька дітей. Серед похованих – меценат, який допомагав будувати церкву.

Крім того, дзвіницю, розташовану на територію церкви, використовують для ночівлі прибічників РПЦвУ.

Білик наголосив, що представники РПЦвУ оскаржували в суді перереєстрацію релігійної громади у ПЦУ, але програли. У листопаді 2020 року Верховний суд як остання касаційна інстанція відхилив позов РПЦвУ (справа №  910/13573/19). Таким чином храм і церковне майно належить громаді, яка перебуває у юрисдикції ПЦУ.

12 грудня 2020-го віряни прийшли до храму і попросили прихильників РПЦвУ залишити територію церкви, але марно. Валентин розповів, що представники РПЦвУ викликали поліцію, яка просто виштовхала законних власників від воріт церкви.

Прихильники МП у соцмережах заявляли, що віряни ПЦУ прийшли з кастетами і використовували сльозогінний газ. Зокрема, на сторінці громади РПЦвУ публікувалося фото молодика з кастетом, якого затримала поліція.

Фото: facebook.com/mihalcza

Заступник голови громади ПЦУ зазначив, що не бачив на власні очі використання цих засобів, тому не коментував ці закиди. Натомість він уточнив, що сльозогінний газ використовувала поліція проти вірян ПЦУ, а червоні пов’язки віряни одягали, щоб запобігти провокаціям у їхніх лавах.

Правоохоронці жодним чином не пояснюють, чому захищають тих, хто незаконно утримує храм релігійної громади ПЦУ, право власності якої доведено Верховним судом.

Віряни написали низку заяв до правоохоронних органів зі скаргами як на прихильників РПЦвУ, які, зокрема погрожували вбивством, так і на дії поліції. Проте наразі ситуація лишається без змін.

У подальшому віряни ПЦУ планують звертатися із заявами про усунення перешкод доступу до будівлі храму.

Comments are closed.