Досвід вірян ПЦУ у селі Галузинці Хмельницької області, які 17 січня вперше помолилися у власній церкві після дворічної судової тяганини, доводить, що перемогти Російську Церкву в Україні (УПЦ МП) реально.

Попереднього разу, коли громада здійснила спробу зайти до власного храму, вона зустріла силовий спротив з боку прибічників РПЦвУ. Але на цей раз, коли вже було відповідне рішення Апеляційного суду, прихильники МП відступили.

Про це розповів Релігійній правді благочинний Деражнянського району Петро Байда, який є тимчасовим настоятелем Свято-Михайлівського храму у Галузинцях.

«На цей раз вони боялися, тому що їх було б оштрафовано на великі суми, якщо б вони робили таке свавілля», – зауважив отець Петро.

Втім священник РПЦвУ Олександр все ж намагався завадити вірянам ПЦУ зайти до храму.

«Прийшов батюшка Олександр, відштовхував мене. Але потім він зателефонував їхньому адвокату, і вона йому, мабуть, пояснила суть цієї справи і про відповідальність. І ми спокійно-мирно розійшлися», – додав благочинний ПЦУ.

Свято-Михайлівський храм ПЦУ в селі Галузинці

Громада Свято-Михайлівського храму ще 14 лютого 2019 року проголосувала за перехід до ПЦУ. Відтоді почався релігійний конфлікт і судові процеси. Представники РПЦвУ подавали кілька позовів, зокрема про визнання парафіяльних зборів громади недійсними, а перереєстрацію статуту громади – протиправною, але марно.

Громада ПЦУ своєю чергою подала позов про усунення перешкод у користуванні церквою, який виграла.

Рішенням Деражнянського районного суду від 13 серпня 2020 року право власності на будівлю церкви було визнано за громадою ПЦУ. А 14 січня 2021 року Хмельницький апеляційний суд зобов’язав відповідачів не чинити перешкод у користуванні будівлею храму, звільнити це приміщення та надати вільний доступ до нього.

«З Божою допомогою, з адвокатами-патріотами ми виграли судові справи», – зауважив благочинний.

На жаль, у храмі на вірян чекав неприємний сюрприз. Вони виявили зникнення цінних речей.

«У церкві зник євхаристійний набір, зокрема і золота лжиця – ложечка, якою причащають. Громада думає, що це попередній священник Олександр постарався і забрав. Взагалі євхаристійний набір дуже дорогий. Туди входить чаша, дискос, звездиця, лжиця і копіє», – розповів священник Петро.

Незважаючи на ці неприємності, віряни дуже емоційно реагували на повернення до храму, в якому не молилися два роки. У 2019-му храм закрили перед святом Водохреща.

«Коли ми зайшли, в людей були і сльози, і радощі, і в долоні плескали, і на коліна падали перед іконами. Емоції просто неможливо передати словами. Це велика Божа благодать для кожної людини. Сльози були у кожної людини, бо це стільки радощів», – поділився отець Петро.

Громада ПЦУ у Свято-Михайлівському храмі в селі Галузинці

На Водохреща тут вже святили воду. Найближчим часом планують запросити керівника Хмельницької єпархії митрополита Антонія і провести урочистості, благословити храм святою водою та відслужити першу Божественну літургію.

Comments are closed.