Якщо очільник РПЦ Кирило у відповідь на візит Вселенського Патріарха Варфоломія приїде до Києва, це може ще більше відштовхнути вірян від Москви. Таку думку висловив протодиякон Андрій Кураєв, якого РПЦ позбачила сану, в інтерв’ю Главкому.

“Від самого патріарха буде залежати, про що він сам буде говорити і як він стане себе презентувати. Попередні візити швидше сприяли відторгненню від Москви. З тієї причини, що люди його дуже чекали, а побачили чиновника замість батька. Тоді навіть священники не могли з ним поговорити. Доступу до тіла не було. У 2009 році запрошені на телеефір письменники, включаючи Петра Толочка, зачитували заздалегідь узгоджені запитання. Не було спілкування, діалогу, батьківської співучасті. Все це українських священників сильно зачепило”, – наголосив Кураєв.

Він також вважає, що обрання нового патріарха РПЦ нічого не змінить в самій Церкві.

“Хто б не став патріархом, за великим рахунком це нічого не змінить. У самій Церкві повинна бути потреба якихось змін. Якщо цього немає, то залишається один шлях – маргіналізація. Ім’я того, хто буде очолювати цей історичний догляд в соціокультурні катакомби, не так вже й важливо. Він все одно буде цементувати церква в вірності її минулому”, – вважає Андрій Кураєв.

Comments are closed.