Мешканці історичної частини Луцька обурені спробами представників РПЦвУ захопити частину прибережної зони річки Стир із облаштованим там сквериком.

Про це ВолиньUA інформують  очевидці.

Зі слів очевидців, 25 січня, близько 10 години на території скверику поблизу річки Стир представники Московського Патріархату самочинно встановили хреста. Ця ділянка розташована поблизу духовної семінарії за адресою Драгоманова, 30.

Скверик на березі річки Стир облаштували місцеві мешканці. Люди власними зусиллями розчистили територію на березі річки від хащів і зробили її затишним місцем для відпочинку. Але тепер лучани вважають, що цю територію хочуть у них захопити церковники.

“У монастиря біля річки Стир дуже велика територія з виходом до річки, так от цю територію вони занедбали, біля річки поскидали цілі тони будівельного сміття, а решта території поросла чагарниками. Проте місце де вони поставили хреста, доглядається сусідами, котрі посадили там траву, дерева і постійно стрижуть її газонокосаркою та доглядають”, – йдеться у дописі Віталія Бобира.

Як розповів лучанин, нещодавно представники Московського Патріархату вже робили спроби встановити там хрест. Але люди висловили своє невдоволення. І його прибрали. Однак спроба повторилася.

“Коли я з’явився на місці, то побачив священника і якусь жіночку. Думаю спитаюсь у священника про документи і дозволи. І тільки я представився і спитався про дозвільну документацію, як ця жіночка за хвилину вилила на мене кучу бруду, лайки, і напевно піддала анафемі. Документи вони ніякі не надали, сказали це свята річ і всі повинні їм дякувати за те, що вони оберігають місто…” – розповів Віталій Бобир.

Як повідомив у коментарі ВолиньUA заступник директора Департаменту муніципальної варти Луцької міськради Роман Кулик, луцькі муніципали перевірять, хто і на яких підставах самочинно встановив хрест на території скверика на узбережжі річки Стир.

“До нас дійсно надійшло звернення від мешканців будинків, поруч з якими сьогодні встановили хреста. Люди обурені самочинними діями. І побоюються, що у них можуть забрати місце відпочинку, яке вони самі ж облаштували. До Департаменту муніципальної варти ніяких звернень щодо дозволу на встановлення хреста не надходило. Чесно кажучи, ми впереше стикаємось, що люди виступили проти встановлення хреста. Тож будемо розбиратися”, – заявив посадовець.

Як повідомляла РП, РПЦвУ хоче отримати у користування ділянку загальною площею 50 соток в історичній частині Луцька, яка має вихід до річки Стир.

Наприкінці грудня 2020 року сесія Луцької міськради розглядала питання про виділення землі РПЦвУ. Рішення щодо ділянки, площею пів гетара, зняли з розгляду ще на початку засідання, оскільки, як повідомив голова земельної комісії Олександр Козлюк, немає документів на приміщення, які там розташовані.

 

Comments are closed.