Суперечки між Православними Церквами щодо підпорядкування діаспор почали точитися давно, ще до отримання Україною Томосу. Але саме молода Українська Церква може запропонувати шлях до вирішення однієї з головних сучасних православних проблем.

Про це заявив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі “Детектор. Релігії” на каналі DetectorUA.

За його словами, загалом є два шляхи вирішення проблеми: короткий і самовільний та довгий, але узгоджений.

У першому випадку ПЦУ може оголосити всі українські закордонні парафії власними подвір’ями, тобто дипломатичними представництвами Київської митрополії.

“Жодній помісній Церкві не заборонено мати подвір’я закордоном для представлення себе. Оскільки діаспора – це нічийна канонічна територія, то і узгоджувати ні з ким це не треба”, – пояснив експерт.

Другий шлях є більш поміркованим. За ініціативи митрополита Епіфанія скликається спільний Синод, або нарада представників ПЦУ та Вселенського Патріархату для обговорення питання українських парафій за кордоном.

З українського боку може бути запропонована модель Елладської Церкви. Це коли парафії перебувають в адміністративній юрисдикції ПЦУ, але у духовному підпорядкуванні Константинополю.

“На практиці це означатиме, що там служитимуть українські священники, які підпорядковані напряму митрополиту Епіфанію як самоправлячому архієрею, але духовно вони поминають на Богослужінні Вселенського Патріарха. По диптиху спочатку Патріарха Варфоломія, а потім митрополита Епіфанія – двох автокефальних Предстоятелів, так, як це є у Північній Греції”, – зауважив Горєвой.

За його словами, такий шлях дозволить зберегти парафії ПЦУ та уникнути порушення канонічного права.

“Більше того, така модель може стати зразковою і Україна може на своєму прикладі може запропонувати шлях до вирішення однієї з головних сучасних міжюрисдикційних православних проблем”, – зауважив релігієзнавець.

Детальніше про витоки проблемипідпорядкування діаспор, яка зачепила не одну автокефальну Церкву, дивіться в авторській програмі Дмитра Горєвого “Детектор. Релігії” на каналі DetectorUA.

Comments are closed.