Вселенський Патріарх Варфоломій у своєму виступі в неділю, 7 лютого, у Патріаршій церкві звернувся до групи паломників зі Львова та згадав про тривалі та незнищенні зв’язки українського народу з Церквою-Матір’ю, а також його намір відвідати Україну наступного літа, якщо дозволить стан здоров’я. Про це повідомляє Оrthodox Times.


“Зв’язки між Києвом та Константинополем, Царгород (так Константинополь називали українською мовою), залишалися тісними протягом століть, незважаючи на багато випадкових проблем. Навіть після надання Патріарху Московському права висвячення митрополита Київського, якого обирали місцеві духовні збори (українського народу), Вселенський Патріархат не забув про свою дочку (Церкву), і українські лідери намагались зберегти контакти з їхньою історичною Церквою-матір’ю.

На жаль, церковна ситуація в Україні, яка була спричинена політикою Радянського Союзу та його подальшим падінням, призвела до сумного розколу, який переслідував вашу країну. Протягом десятиліть мільйони українських православних несправедливо виключались із спілкування з Єдиною, Святою, Католицькою та Апостольською Церквою з політичної доцільності.

Ось чому, коли Україна була повністю була готова до створення самоврядної Церкви, Константинопольська Церква-матір вчинила справедливо, надавши автокефалію Православній Церкві України, як спосіб вилікувати цей розкол та об’єднати всіх українців. Ось чому ми раді, що одним із плодів надання Томосу про автокефалію Церкві України є збільшення кількості паломників у святих місцях не лише тут, у Константинополі, а й у цілому православному світі.

Тому ми сподіваємось, що в міру стихання пандемії все більше і більше українців відвідуватимуть це священне та історичне місце і що ми зможемо ще більше зміцнити наші давні зв’язки “, – сказав Патріарх Варфоломій.

На закінчення Вселенський Патріарх зазначив, що він радіє з можливості свого візиту до прекрасної та гостинної України наступного літа, щоб взяти участь у святкуванні 30-ї річниці незалежності.

Вселенський Патріарх благословив паломників та подарував їм невеликі сувеніри та книги з історії Вселенського Патріархату українською мовою.

Comments are closed.