Андрій Кураєв, якого суд РПЦ позбавив сану диякона, розглядає різні шляхи подальших дій, серед яких є варіант з переходом до кліру Вселенського Патріархату.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

Кураєв пояснив, що подав апеляцію на рішення суду, засідання якого відбулося з численними порушеннями, але Патріарх Кирило може ігнорувати її довгі роки.

Тож колишній клірик РПЦ тепер розглядає різні шляхи подальших подій. Перший — дочекатися зміни Московського Патріарха, як каже отець Андрій, «якщо я зможу дожити».

«Новий Патріарх напевно буде намагатися не бути схожим на нинішнього. І моя реабілітація стане для нього прекрасним приводом показати, що настали інші часи», – пояснив він.

Другий шлях – подати апеляцію в далекий Константинополь. За його словами, у нього мало підстав сумніватися в тому, що вона буде прийнята. А ось після цього відкриється маса інших варіантів.

«Перший з них: скажімо, Вселенський Патріарх видає документ, який скасовує рішення Патріарха Кирила, але при цьому в очах Вселенського Патріарха я, як і раніше, залишаюся кліриком Московського Патріархату. Ну, як в таких випадках велить світський суд – «відновити на колишньому місці роботи». Тобто, своїм кліриком Константинополь мене не вважатиме. Для Москви, природно, це нічого не означатиме, і тут до служб мене не пускатимуть. Але принаймні в своїх очах я все ж залишуся канонічним дияконом», – пояснив Кураєв.

Згідно з другим варіантом, Константинопольський Патріархат прийме його у свій клір, але нікуди не прописує.

«Я залишаюся в Москві, але знову ж таки при виїзді можу літургісати, можливо, 2-3 рази на рік. У цьому варіанті, напевно, і серби, і чехи, і поляки дозволятимуть мені брати участь у їхніх службах», – зауважив він.

Згідно з третім варіантом його формально приписують до якогось храму або монастиря Константинопольського Патріархату. «Це вже міцний канонічний статус і ясні гарантії літургісання (служби)», – пояснює Кураєв.

Також він може попросити у Фанара про переведення до іншої помісної Церкви, наприклад, румунської, де його 1990 року і висвячували в сан диякона.

Детальніше читайте в інтерв’ю з отцем Андрієм: Томосом Константинополь звільнив Київ і від нас, і від себе

Comments are closed.