Народний депутат Андрій Деркач, який увійшов до санкційного списку США, оприлюднив звернення до Вселенського Патріарха, в якому звинувачує його в розколі, який “спричинило надання Томосу”. Також він закидає, що Варфоломій планує приїхати в Україну “з підступним і загарбницьким планом”.

Звернення підписали також інші нардепи, як то Нестор Шуфрич, а також промосковські артисти й журналісти.

Деркач зазначає, що після надання Томосу і створення ПЦУ “вже не мільйони, а десятки мільйонів опиняються поза церковною огорожею”.

Деркач закидає, що метою надання автокефалії було “рейдерське заволодіння церковною власністю на території України”.

Також він говорить про “руку Держдепу США”  в цьому процесі. Сюди ж додає скарги на примушування УПЦ МП до перейменування, відповідно до закону, а також страшилки про намір “відібрати в УПЦ МП Києво-Печерську та Свято-Успенську Почаївську Лаври, а також інші церкви, собори, храми і приміщення в процесі ліквідації, перепідписання договорів, реорганізації”.

Автор листа закидає Варфоломієві, що після отримання звістки про приїзд в серпні на святкування 30-річчя Незалежності України “різко активізувалися різного роду провокатори і молодчики, які з метою загострення ситуації провокують або реально захоплюють храми і шахрайським шляхом намагаються або незаконно перереєстровують за допомогою діючої влади громади і власність, що належать УПЦ МП”.

Автор закликає Патріарха Варфоломія почати ще до свого приїзду в Україну “припинений міжправославний діалог з українського питання за участю всіх 14 Православних Церков (загалом є 15 Православних Церков, включно з ПЦУ – ред.)  і тільки після цього прибути з реальним пакетом і дорожньою картою реального і всеосяжного примирення православних в Україні, а не з загарбницьким і підступним “планом Барбаросса”.

Нагадаємо, що Сполучені Штати запровадили персональні санкції проти трьох громадян Росії та одного громадянина України за втручання у виборчий процес. Українцем виявився народний депутат Андрій Деркач, який заявляв про начебто втручання ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена у справи України і збирав на нього компромат.

Андрій Деркач, меседжі якого поширювали проросійські медіа в Україні співпрацює із Російською Православною Церквою на найвищому рівні. У 2010 році Священний Синод Російської Православної Церкви ввів Андрія Деркача до складу Міжсоборної присутності РПЦ, а у  вересні 2018 року Деркач був однім із підписантів листа до Патріарха Варфоломія, в якому закликав відкласти надання Томосу ПЦУ.

Comments are closed.