Позбавлений сану диякона РПЦ Андрій Кураєв озвучив в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді формулу примирення між Московською та Українською Церквами.

«Потрібна взаємна домовленість про те, що а) членство в так званій Московській Церкві не вважається державним і політичним злочином і б) членство в ПЦУ не вважається канонічним злочином. Якщо такі домовленості будуть досягнуті, це стане першим кроком на шляху до можливого примирення», – зазначив він.

На уточнювальне запитання, чи можлива така ситуація за нинішнього Московського Патріарха Кирила, який озлобився на ПЦУ та Константинополь, Кураєв запропонував вирішувати це питання всередині країни, не озираючись на зовнішні чинники. Але при цьому додав, що всередині самої УПЦ МП немає запиту на повну самостійність.

«А чи не можна просто винести за дужки Москву, Путіна, Патріарха Кирила? Адже головне питання в тому, чи є в самій Українській Церкві Московського Патріархату внутрішній запит на повну і офіційну самостійність. Поки я його не чую», – зазначив Кураєв.

«І друге питання в тому, а чи є ще в ієрархів УПЦ МП внутрішній біль від цього розділу православної України чи вони вже намертво прикували себе ланцюгами до своїх кулеметів?» – запитав він.

Детальніше читайте в інтерв’ю з отцем Андрієм: Томосом Константинополь звільнив Київ і від нас, і від себе

Comments are closed.