У Росії релігійні оглядачі висловили побоювання, що митрополит Еммануїл Адамакіс, який залишає Західну Європу і вирушає до Константинополя, ставши старцем-митрополитом Халкідонським, може стати наступником Патріарха Варфоломія. Про це пише російський ресурс “Релігія сьогодні”.

Автори зазначають, що для Адамакіс – це явне підвищення в церковній кар’єрі, оскільки “старцівська” кафедра Халкідона є другою за честю після Константинопольської архієпископії, очолюваної Патріархом. Також на богослужіннях саме “старець-митрополит Халкідонський” стоїть другим після Патріарха.

“Фактично, це означає, що Еммануїл Адамакіс є одним із двох основних претендентів на зміну 80-річному Патріархові Варфоломію. Якщо Адамакіс все ж в майбутньому очолить Вселенський Патріархат, для Російської Православної Церкви це означає тільки одне – відносини з Константинополем продовжать погіршуватися, оскільки Адамакіс відомий своєю жорсткою антимосковської позицією”, – йдеться на російському ресурсі.

Як повідомляла РП, Синод Вселенського Патріархату обрав митрополита Галльського Еммануїла старцем-митрополитом Халкідонським.

Старець-митрополит Халкідонський Еммануїл відомий в Україні завдяки неодноразовим візитам у якості особистого представника Вселенського Патріарха. Під його головуванням як спеціального Патріаршого екзарха 15 грудня 2018 р. у Святій Софії Київській відбувся Об’єднавчий Собор.

Comments are closed.