Житомирська єпархія УПЦ МП доручила священникам збирати підписи парафіян проти закону про перейменування цієї Церкви, при цьому наказали озвучувати людям зовсім іншу причину для збору підписів.

Про це Релігійній правді повідомили обізнані джерела.

Так, під час богослужіння цієї неділі, 14 лютого, священник Хресто-Воздвиженського храму Житомира оголосив присутнім, що потрібно зібрати підписи на підтримку Церкви, оскільки храм нібито хоче забрати Російська Православна Церква.

Примітно, що 2018 року у настоятеля цього храму Сергія Грицаюка проводили обшуки співробітники СБУ і Нацполіції у справі про розпалювання міжрелігійної ворожнечі, зокрема про розповсюдження літератури із закликами до “русского міра”. Вилучене у Грицаюка майно тоді арештували.

Настоятель Хресто-Воздвиженського храму Житомира Сергій Грицаюк під час поїздки на Фанар з проханням не надавати Україні автокефалію

Настоятель Хресто-Воздвиженського храму Житомира Сергій Грицаюк під час поїздки на Фанар з проханням не надавати Україні автокефалію

Співрозмовник РП додав, що перед недільними подіями у храмі в єпархії УПЦ МП відбулися збори, під час яких усім священнослужителям роздали бланки-звернення до президента України та голови Верховної Ради від релігійних громад УПЦ Московського Патріархату проти закону, який вимагає внесення змін до статутних документів, а саме перереєстрації громад з вказівкою духовного центру церковної структури (у цьому випадку підпорядкованості Москві).

Текст звернення, який роздали священникам у Житомирській єпархії УПЦ МП

Священникам дали вказівку, щоб вони під різними приводами збирали підписи парафіян та особисто направляли звернення з підписами до президента України та голови Верховної ради, а в єпархію надавали фотозвіт про виконану роботу.

Тож ситуація у Хресто-Воздвиженському храмі Житомира демонструє, як священнослужителі вдалися до маніпуляцій і вигадали абсурдну історію про те, що РПЦ нібито хоче забрати у вірян Української Православної Церкви Московського Патріархату храм, тому потрібно терміново зібрати підписи, щоб цього не допустити.

Бланк, який показали у храмі вірянам УПЦ МП

Примітно, що у деяких священнослужителів відбувся внутрішній спротив та несприйняття вказівок вищого церковного керівництва. Назріває внутрішній конфлікт.

Під яким приводом збираються підписи на інших парафіях, наразі не відомо. Але ймовірно, що священнослужителі можуть вигадати й інші історії, повідомлять вірянам про один намір, а після того, як зберуть підписи, підставлять зовсім інший листок звернення і подадуть це за правду.

“Чи не опиняться потім підписи ошуканих парафіян десь під списками бажаючих вколотися російською вакциною (кажуть, у них вже люди закінчилися для експериментів), чи десь під списками про надання чергової земельної ділянки в центрі Житомира для пана (митрополита) Никодима?” – запитує співрозмовник РП.

У цій ситуації священнослужителі і парафіяни, які повідомили про ситуацію, що склалася в Житомирській єпархії УПЦ МП, бажають, щоб їхні імена не згадувалися, адже побоюються погроз і переслідування з боку керівництва Церкви.

Зазначимо також, що керівництво єпархії УПЦ МП наголосило, що там, де є конфліктні ситуації, пов’язані з переходом громад, підписи можна не збирати.

Нагадаємо, що після отримання Томосу близько 40-ка парафій УПЦ МП на Житомирщині перейшли до Православної Церкви України. При цьому священники і парафіяни отримували погрози, як особисто, так і через sms-повідомлення. Були відкриті справи проти тих, хто погрожував, але згодом, без повідомлення постраждалої сторони, ці справи тихо закривалися.

Comments are closed.