Очільник РПЦ в Україні Онуфрій звернувся до учасників з’їзду “представників захоплених храмів”, який відбувається в Києво-Печерській лаврі 22 лютого. Текст звернення опублікували на сайті РПЦвУ.

Він заявив про “захоплення храмів, незаконну перереєстрацію парафій в юрисдикцію іншої релігійної організації, фізичне насильство до їхніх віруючих, залякування та шантаж їхніх родин”.

У виступі Онуфрія також йдеться, що, мовляв, “порушуються канони та підтримується розкол”, “храми відібрані силою”, “пролиття крові, розпачем та горе для багатьох людей”.

Він нагадав про часи, “коли представники відповідних псевдоцерков, користуючись беззастережною підтримкою влади, здійснювали безпрецедентний тиск на православних та розпоряджалися майже всіма храмами канонічної Церкви”.

На останок він закликав учасників зібрання “твердо стояти за правду і нічого не боятися”.

Як повідомляла РП, керівництво РПЦ в Україні зібрало в Києво-Печерській лаврі представників “захоплених храмів”. Зазначається, що в заході беруть участь близько 350 віруючих з різних регіонів країни. Учасники зібрання говорять про “гоніння на їхніх парафіян”, “захоплення храмів”, “виселення священників з будинків”.

Як ми раніше повідомляли, у Києво-Печерській лаврі відбудеться так званий “Правозахисний форум”, в якому візьмуть участь кілька сотень “постраждалих від гонінь” священників та представників громад Російської Православної Церкви в Україні.

Під час роботи форуму, який заплановано на 22 лютого, його учасники планують обговорити “факти захоплення храмів” РПЦвУ, висловити невдоволення через обов’язок вказати у назві приналежність до країни-агресора – Росії.

Окрім цього, організатори та учасники планують висловити серйозну стурбованість тим, що після перейменування релігійної організації її можуть позбавити пільг, якими наділені інші конфесії та релігійні об’єднання, а також тим, що, на їхню думку, проти РПЦвУ можуть бути запроваджені серйозні санкції.

Comments are closed.