У Києво-Печерській лаврі публічно звершується гріх лжесвідчення, а на ганебній події, яка оскверняє святе місце, присутні представники духовенства і за сумісництвом головні пропагандисти РПЦвУ. Про це написав на своїй сторінці в Facebook архімандрит ПЦУ Софроній (Чуприна), коментуючи організований РПЦвУ з’їзд представників “парафій захоплених храмів”, який 22 лютого відбувся в Києво-Печерській лаврі.

Поліція блокує вхід до храму, який незаконно утримують представник РПЦвУ, 5 січня. Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

“Сьогодні в древній українській святині, намоленній і освяченій подвигами преподобних отців Києво-Печерських, публічно звершується гріх лжесвідчення. При цій ганебній події, яка оскверняє святе місце, присутні представники духовенства і за сумісництвом головні пропагандисти РПЦвУ. Зборисько відбувається в Трапезному храмі Верхньої Лаври. Головна тема: “захоплені” храми”, – зазначає архімандрит.

Він наголошує, що в переліку “захоплених” і Спасо-Преображенський кафедральний собор.

“Що мені найбільше подобається так, це термінологія “захопили”. Якщо по відношенню до нашого собору, то яким чином його захопили? Когось виганяли? Виштовхували? Чи вночі, як грабіжники, через вікно проникли в середину і заволоділи майном? Може, били кого, борони Боже? Ні. Двері були відкриті, хто не підтримав рішення більшості громади, добровільно покинули храм. Вже після всього вигадали байки про захоплення собору”, – розповів архімандрит.

Він навів приклади захоплення храмів представниками Московського Патірархіту.

“Більше року опікувався декількома громадами, які досі служать надворі. В одному селі люди декілька років будували храм, а тепер він захоплений прихильниками московської церкви і стоїть зачинений. Двері і вікна поросли павутинням. Немає “вірних”, не ходять люди до московита на моління.

І так, якщо розібратися, більшість конфліктних громад, тільки конфліктні вони не тому, що більшість хоче молитися в канонічній Українській благодатній і спасительній Церкві, а тому, що прибічники російської церкви намагаються проігнорувати більшість, зневажати український Закон і служити інтересам чужої країни”, – зазначив Софроній.

Як повідомляла РП, керівництво РПЦ в Україні зібрало в Києво-Печерській лаврі представників “захоплених храмів”. Зазначається, що в заході беруть участь близько 350 віруючих з різних регіонів країни. Учасники зібрання говорять про “гоніння на їхніх парафіян”, “захоплення храмів”, “виселення священників з будинків”.

Як ми раніше повідомляли, у Києво-Печерській лаврі відбудеться так званий “Правозахисний форум”, в якому візьмуть участь кілька сотень “постраждалих від гонінь” священників та представників громад Російської Православної Церкви в Україні.

Під час роботи форуму, який заплановано на 22 лютого, його учасники планують обговорити “факти захоплення храмів” РПЦвУ, висловити невдоволення через обов’язок вказати у назві приналежність до країни-агресора – Росії.

Окрім цього, організатори та учасники планують висловити серйозну стурбованість тим, що після перейменування релігійної організації її можуть позбавити пільг, якими наділені інші конфесії та релігійні об’єднання, а також тим, що, на їхню думку, проти РПЦвУ можуть бути запроваджені серйозні санкції.

Comments are closed.