Священники, які перейшли до ПЦУ, жодного разу не пожалкували про свій і громади вибір, ба більше – задоволені і дякують Богові, що так сталося. Про це на своїй сторінці в Facebook  священник, богослов, секретар-референт Київської Митрополії ПЦУ Іван Сидор, коментуючи організований РПЦвУ з’їзд представників “парафій захоплених храмів”, який 22 лютого відбувся в Києво-Печерській лаврі.

Він звертає увагу на карту, яку демонстрували в лаврі, де показано, як нібито палають єпархії.

“Особливо на Волині… Особливо в Горохівському деканаті, де з 2019 р. близько 40 громад РПЦвУ приєдналися до помісної Православної Церкви України. З них – 10 приєдналися разом зі своїми священниками”, – зазначив священник.

За його словами, за 2 роки з часу виходу з-під юрисдикції РПЦвУ до ПЦУ – жодна з 40 громад не повернулася в лоно Московського Патріархату. Священники, які перейшли до ПЦУ, жодного разу не пожалкували про свій і громади вибір, ба більше – задоволені і дякують Богові, що так сталося. “Пишу це не з власних домислів, але маю підтвердження всього сказаного від тих парафіян і духовентсва, про яких йде мова.  Для підтвердження сказаного. На початку 2019 р. в смт.Берестечко Горохівського деканату 700 жителів села були за ПЦУ, 30 – проти. То кого тоді слухати – 95% чи 5% вірян?” – зазначив він.

Священник розповідає, що на деякі парафії, які приймали рішення про зміну юрисдикції з РПЦвУ до ПЦУ, спеціально привозили «тітушок», як це було наприклад у с. Скобелка Горохівського деканату, чи в тому ж Берестечку.

“Все це відбувалось, щоб не допустити переходу храму до ПЦУ. Потім вішали замки на храми, потім зрізали ті замки, і знов вішали, опечатували храм… Наймані фотографи і писаки новин про зраду і хунту не втрачали свій час і куди потрібно подавали інформацію так, як їм це потрібно. Пам‘ятаєте як Московський Патріарх Кирило 21 грудня 2015 р. на єпархіальних зборах духовенства Москви розповідав про українське село Птичу на Рівненщині і жалівся, як “націоналісти захопили храм”?

Свобода дається важко. А ще важче пояснити деяким людям, як це важливо мати свою Церкву незалежну від Росії. Але просвітлення триває і все більше яскравих вогників, які символізують наші гарячі українські серця, буде з‘являтись на мапі єпархій РПЦвУ.

Цікаво, чому в лаврі не скличуть з‘їзд представників, які були в ПЦУ і перейшли до РПЦвУ? Чи не тому, що таких немає?” – зазначив Іван Сидор.

Як повідомляла РП, керівництво РПЦ в Україні зібрало в Києво-Печерській лаврі представників “захоплених храмів”. Зазначається, що в заході беруть участь близько 350 віруючих з різних регіонів країни. Учасники зібрання говорять про “гоніння на їхніх парафіян”, “захоплення храмів”, “виселення священників з будинків”.

Як ми раніше повідомляли, у Києво-Печерській лаврі відбудеться так званий “Правозахисний форум”, в якому візьмуть участь кілька сотень “постраждалих від гонінь” священників та представників громад Російської Православної Церкви в Україні.

Під час роботи форуму, який заплановано на 22 лютого, його учасники планують обговорити “факти захоплення храмів” РПЦвУ, висловити невдоволення через обов’язок вказати у назві приналежність до країни-агресора – Росії.

Окрім цього, організатори та учасники планують висловити серйозну стурбованість тим, що після перейменування релігійної організації її можуть позбавити пільг, якими наділені інші конфесії та релігійні об’єднання, а також тим, що, на їхню думку, проти РПЦвУ можуть бути запроваджені серйозні санкції.

Comments are closed.