Хмельницька єпархія РПЦ в Україні (УПЦ МП) повторно оскаржує в суді перереєстрацію в ПЦУ релігійної громади села Лисогірка Летичівського району Хмельницької області, яка місяць тому вже зайшла до храму після виграшу справи у Верховному суді.

Про це Релігійній правді розповів настоятель Космо-Даміанівського храму ПЦУ Іван.

На думку отця Івана, цю показову судову тяганину влаштували, щоб інші громади й не думали переходити до ПЦУ.

“Наші адвокати кажуть, щоб ми не переймалися, бо рішення про держреєстрацію дав вже Верховний суд. То що вони ще хочуть? Можливо, вони ще дійдуть до Верховного суду, і тоді закриють їхню справу, бо вона вже розглядалася”, – зазначив священник.

Церква у Лисогірці

Отець Іван пригадав, що місяць тому, попри те, що представники МП програли позов, в якому оскаржували перереєстрацію громади в ПЦУ, добровільної передачі ключів не відбулося. Колишній настоятель УПЦ МП Андрій Чорний у присутності дільничого відмовився віддати ключі.

“Тоді ми зібралися громадою і довелося ламати двері. Підійшов наш дільничий. Екснастоятель до нього кричав, що не можна, ой що ви робите. А дільничий каже: “Ми до вас підходили, ви категорично відмовились ключі віддавати. Які ще питання? Це храм громади, вони мають право заходити до храму і робити все, що хочуть”, – переповів священник.

Він додав, що люди пропонували колишньому настоятелю Андрію перейти до помісної Церкви разом з громадою, але той відмовився і зачинив храм. “Я вважаю, що це найбільший гріх, який може бути для священника, коли священник зачиняє храм від людей”, – зазначив отець Іван.

Священник також пригадав, що після відчинення храму прихильники МП винесли з нього багато речей, мотивуючи це тим, що це вони придбали. Забрали також коштовні речі, на кшталт дарохранительниці і ковчежка. Парафіяни вважали за краще все віддати, щоб не мати більше претензій з їхнього боку.

“Зараз ми служимо в храмі. Люди дуже довольні, що храм відчинився. На богослужіння збираються людей по 50. Люди так переживали за храм, то я думав, що то більше з цікавості стільки людей прийшло. Але ні, слава Богу, ходять люди”, – каже отець Іван.

Натомість невеличка групка прихильників МП на примирення поки не йде. “Одна розумна там каже: що був храм, а тепер це не є храм, коли ми туди зайшли. Люди такі… як і вся московська політика, там нічого путнього почути не можна від них. Що не московське, то все неправильне”, – нарікає священник.

Наприкінці отець Іван дав пораду тим громадам, які борються за свій храм в судах, або тільки планують здійснити перехід до помісної Церкви. Головне, каже священник, знайти хороших адвокатів, щоб не витрачати даремно гроші на поганих спеціалістів.

Comments are closed.