Усі випади владики Філарета проти Томосу дуже легко розвінчуються.

Про це заявив митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву для YouTube-каналу DetectorUA.

«Ці всі випади – про миро, про закордонні парафії – це все не має ніякого відношення до незалежності чи залежності Церкви», – зауважив митрополит.

Він наголосив: «всі чітко знають, що Томос – про автокефалію».

«Те, що ми миро не варимо… Ну, знаєте, не всі миро варять. Для того, щоб варити миро, треба й мати місце для варіння. Це складна процедура, це ж не в каструлях», – зауважив владика.

Митрополит Димитрій нагадав, що Київська митрополія завжди варила миро, навіть у період, коли була залежна від Російської Церкви, від Святійшого синоду

«У синодальний період у Києво-Печерській лаврі була мироварня і варилося миро. Це ж не атрибут автокефалії»

Він зауважив, що будь-який єпископ може варити миро за давніми звичаями і традиціями, але зараз вони зведені до глави Церкви, який роздає це миро.

Те ж саме і з аргументом про закордонні парафії.

«Патріарх прекрасно знає, що ті парафії, які були в Київському Патріархаті, вони увійшли до ПЦУ. Зараз ідуть переговори з Константинополем щодо цієї позиції в Томосі. Але вони є несуттєві. І про це сказав Блаженніший в доповіді другого архієрейського собору»

За його словами, закордонні парафії скоріш за все залишаться у своєму нинішньому статусі – приналежності до ПЦУ.

Також він пояснив, чому Константинополь виставив цю позицію: «Це закріплено канонами семи Вселенських соборів і правилами Святих отців і вчителів Церкви, що всі парафії мають належати Вселенському Патріарху. Він до цього часу вважає діаспору своєю, де б не була яка православна парафія. І він цей канонічний порядок хоче утвердити. Бо інакше, якщо цього не буде, то тоді треба скасувати всі старі канони».

Comments are closed.