Владика Філарет усе не облишає спроби очернити помісну Православну Церкву України, у створенні якої мав провідну роль. Так, 23 вересня на сайті ліквідованої “УПЦ КП” було опубліковане його звернення, в якому він претендує на те, щоб розповісти “правду” про Об’єднавчий Собор 15 грудня 2018 року.

Так, владика Філарет вчергове наголошує, що собор був “фіктивним” і “нелегітимним”, аргументуючи це тим, що він був скликаний Вселенським Константинопольським Патріархом Варфоломієм.

“На якій підставі Константинопольський Патріарх скликав Собор Українських Православних Церков? На тій підставі, що Київська митрополія до 1686 року була канонічною територією Константинопольського Патріархату. У 2017–18 рр. архієреї і богослови Вселенської Патріархії провели дослідження історичних документів про те, що приєднання Київської митрополії до Московського Патріархату було неканонічним, а це означає, що Київська митрополія (сучасна Українська Православна Церква) уявно залишається канонічною територією Константинопольського Патріархату. В дійсності ж Українська Православна Церква жодним чином не була підпорядкована Константинопольському Патріархату”, – запевняє владика Філарет, щопрада, не наводячи аргументів на доказ останнього твердження.

Також митрополит Філарет знову вдається до критику Статуту ПЦУ, ухваленому “не в українському варіанті (тобто Статут УПЦ Київського Патріархату), а у грецькому – такий, яким керується Константинопольський Патріархат”.

“Предстоятель Православної Церкви України повинен був би після отримання Томосу про автокефалію скликати Помісний собор ПЦУ і прийняти свій український Статут. Цього він не зробив до цього дня. Це є яскравий доказ того, що ПЦУ знаходиться, м’яко кажучи, під впливом Константинопольського Патріархату, хоч і має Томос про автокефалію”, – говорить владика.

Також владика Філарет особливо наголошує (цей текст навіть виділено жирним шрифтом), що серед умов проведення Собору була “неканонічна вимога” з боку Вселенського Патріархату про відмову владики Філарета від висування своєї кандидатури на обрання Предстоятелем Об’єднаної Помісної Української Православної Церкви.

“Патріарх погодився на це заради отримання Томосу про автокефалію. Пішов на самопожертву, маючи найвищу підтримку в суспільстві серед православних лідерів”, – йдеться у зверненні.

Владика Філарет наполягає на тому, що йому обіцяли фактично одноосібне керування Церквою в Україні.

“Остання умова обговорювалася на зустрічі із президентом України Петром Порошенком у присутності митрополита Епіфанія і на Архієрейському соборі 13 грудня 2018 року. Умова полягала в тому, що Патріарх Філарет продовжить керування Українською Православною Церквою як пожиттєво обраний на Помісному соборі 1995 року Патріарх, а новообраний Предстоятель УПЦ митрополит Епіфаній буде представляти Церкву у Православному світі. З цим погодилися всі архієреї, в тому числі і митрополит Епіфаній і президент Петро Порошенко”, – йдеться у зверненні.

Крім того, митрополит Філарет вчергове заявив, що Помісного Собору про ліквідацію УУПЦ КП в Теплій Софії не було, оскільки він не був скликаний за всіма правилами.

Владика наголосив, що 20 червня “УПЦ КП” вийшла зі складу ПЦУ, та заявив, що Мінкульт “незаконно зняв з реєстрації Статут Української Православної Церкви Київського Патріархату та Київської Патріархії”.

Comments are closed.