Кілька років тому у Грузії розгорівся скандал через нібито спробу отруїти Католикоса-Патріарха Ілію ІІ.

Керівниця Центру етнічних і конфесійних відносин Лейла Джеджелава в інтерв’ю «Релігійній правді» повідомила, що не вірить в історію отруєння, та підозрює Росію у розпалюванні цього по суті політичного скандалу.

«За моїми даними, це політично інспірованний скандал, мета якого вибити з імовірних претендентів на патріарший престол Димитрія Шіолашвілі, митрополита і племінника Патріарха і підвищити шанси на обрання іншого кандидата», – пояснила Джеджелава.

Католикос-Патріарх Ілія Другий

«На мій погляд, скандал інспірований Росією, ну точно не без її допомоги виник. Це був чисто політичний скандал», – додала вона.

Нагадаємо, що 2017 року було засуджено протоєрея Грузинської Церкви Георгія Мамаладзе, якого перед тим затримали з ціанідом, за обвинуваченнями у підготовці вбивства секретаря-референта Католикоса-Патріарха Шорени Тетруашвілі. Вона нібито заважала його кар’єрному просуванню. Навколо цього судового процесу вирували справжні пристрасті, які перейшли і в політичну площину та торкнулися відносин між Патріархією і державою. Також висловлювалися припущення, нібито насправді Мамаладзе готував вбивство Патріарха, і в цьому були замішані урядовці.

Пізніше, у жовтні 2019 року, один із впливових ієрархів Грузинського Патріархату єпископ Яків зробив заяву про замах на Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілію ІІ, що нібито готувався за участю членів уряду. У результаті такого «відсторонення» з посади місце Патріарха мав зайняти митрополит Сенакський і Чкороцкуйський Шио (Муджирі), який є патріаршим місцеблюстителем від листопада 2017 року і якого вважають ставлеником РПЦ.

Однак вже за кілька днів після цієї заяви єпископа Якова Патріарх Ілія ІІ підписав указ про його звільнення за власним бажанням з посад хорєпископа (помічника Патріарха) і голови фінансово-економічної комісії ГПЦ.

І вже нещодавно Асоціація релігієзнавців Грузії заявила, що на порядок денний найближчого Синоду буде винесено питання про усунення Ілії ІІ і призначення новим предстоятелем ГПЦ патріаршого місцеблюстителя, митрополита Шио (Муджирі). За даними журналісти Лани Самохвалової, цю новину впродовж декількох годин стали спростовувати видання із зони RU, пов’язані з російськими спецслужбами, що тільки підігріло до неї інтерес.

На думку керівниці Центру етнічних і конфесійних відносин Лейли Джеджелави, ця інформація є недостовірною і її підкинули, «щоб провести своєрідний тест: як суспільство реагуватиме на такий хід подій».

«Дійсно, в суспільстві склалася думка, що митрополит Шио представляє інтереси Російської Православної Церкви і в якомусь сенсі його вважають ставлеником РПЦ. Ми віддаємо собі звіт при цьому, що РПЦ є знаряддям впливу російської політики. Але ймовірність того, що він стане наступним Патріархом нашої Церкви, не надто висока», – додала Лейла Джеджелава.

Comments are closed.