Керівник відділу РПЦ із відносин Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що «перебування в складі РПЦ – вільний вибір УПЦ Московського Патріархату, бо вона нібито «має набагато більший ступінь самостійності, ніж ПЦУ».

Про це Легойда написав у своєму Телеграм-каналі, повідомляє Главком.

Він нагадав, що нещодавно у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі відбувся з’їзд представників храмів Московського Патріархату. На збори приїхали близько 300 представників парафій, чиї храми Московська Церква називає «захопленими».

Легойда зазначив, що причиною «гонінь» і звинувачень на адресу УПЦ МП є її залежність від Москви.

«У зв’язку з цим хотілося б зазначити, що УПЦ МП має набагато більшу ступінь самостійності, ніж автокефальна ПЦУ, – написав представник РПЦ. – Навіть критики, котрих не можна звинуватити в симпатіях до Російської Православної Церкви, справедливо відзначають відсутність будь-якого тиску з боку Москви на українське церковне життя. Та й про який тиск може йти мова, якщо перебування в складі Російської Церкви – це вільний вибір Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.), її єпископату і мільйонів віруючих людей України».

Представник церкви країни-агресора додав, що цей вибір обумовлений «історичною пам’яттю про нашу спільну Дніпровську хрещальну купель, спільну історію і культурну спадщину, про наше єдине духовне коріння».

Нагадаємо, церква Московського Патріархату в Україні не збирається змінювати назву, як зобов’язує закон № 2662-VIII від 20 грудня 2018 року.

Comments are closed.