Скандально відомого запорізького митрополита РПЦ в Україні (УПЦ МП) Луку пов’язують з донецько-московським олігархом Віктором Нусенкісом, відомим спонсором цієї Церкви, який розбудовував на Донбасі «русскій мір».

Про це заявив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор. Релігії» на YouTube-каналі DetectorUA.

«Покійний Дмитро Тимчук (координатор групи «Інформаційний спротив», – ред.) повідомляв з посиланням на дані розвідки, що фіксувалися поїздки Луки до Росії та на непідконтрольні території, де він зустрічався з різними діячами та отримував гроші», – розповів Горєвой.

Бізнесмен Віктор Нусенкіс зіграв велику роль у розвитку РПЦвУ та ідеї «русского міра» на Донбасі. Про нього відомо, ще до 2000-х він отримав громадянство РФ і входив до близького оточення президента-втікача Віктора Януковича.

«Його гроші – вливання в розбудову «русского міра» ще з початку нульових років. Його підприємства будують УПЦ МП, гроші йдуть в ЗМІ, література для дітей. Це свідомий вплив через православні структури на чиновників», – розповідав раніше в інтерв’ю Релігійній правді релігієзнавець Ігор Козловський.

Віктор Нусенкіс

Своєю чергою митрополит Лука відомий своїми зв’язками з парамілітарними організаціями, які воювали на Донбасі, та приватною структурою ГО «Союз Православний Радомір», під час обшуків в якій СБУ вилучила зброю та пропагандистські матеріали.

Крім того, як повідомлялося раніше, запорізький митрополит заслужив скандальну славу висловлюваннями із критикою української влади, ПЦУ та Вселенського Патріарха Варфоломія.

Comments are closed.