Один з поліцейських, які побили сина священника Житомирської єпархії ПЦУ, уникнув обвинувачення.

Про це розповів Релігійній правді священник Владислав Сєнік.

14 січня на його старшого сина Арсена разом із другом у селі Маклаївка Житомирської області напала група чоловіків, які звинувачували їх у викраденні автівки. Згодом під’їхали двоє правоохоронців, які також нанесли кілька ударів Арсену: один вдарив пістолетом, інший – ногою в голову.

Коли з’ясувалося, що хлопці не винні, поліцейські намагались зам’яти справу, зокрема перешкоджали зняттю побоїв, а місцева прокурорка допустила неточності при складанні протоколу під час подачі скарги на дії поліції.

Завдяки братові священника Денису Сєніку, який є керівником служби першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової, справа набула розголосу, її взялася розслідувати Генпрокуратура. Але і тут не все проходить добре.

За словами отця Владислава, їм вже двічі змінювали слідчого. “Тепер вже третій слідчий. Є така надія, що він більше мінятися не буде. Наскільки нам відомо через адвоката, він взявся серйозно за справу”, – розповів священник.

Минулого тижня нападникам було обрано запобіжний захід. Один з поліцейських – той, що натиснув на гачок незарядженого пістолета біля голови Арсена, а потім вдарив його цим пістолетом – отримав домашній арешт. А ще двом цивільним, які напали на хлопців, присудили нічний домашній арешт.

“Тільки один з поліцейських перебуває під арештом. А другого зробили нібито непричетним. Хоча коли перший пістолетом ударив Арсена у голову і спустив гачок, то одразу ж після цього Арсену прилетів удар ногою в голову кирзаком. У нього було садно на голові. Ми пояснювали, що це не могла зробити одна людина. Одна людина не може штовхнути пістолетом, натиснути гачок і тут же вдарити ногою. Для цього треба відскочити назад і тоді вже вдарити ногою. Факт, що це була друга людина, яка вдарила. І це були не цивільні, бо вони були взуті у якісь інші, м’які черевики. А тут саме кирзак вдарив. Але вони зробили тільки одного винного, а другий нібито ні при чому”, – розповів отець Владислав.

Батько нарікає, що Арсену закидають, нібито він не міг надати достатньо свідчень для обвинувачення другого поліцейського: “Хоча як тут можна дати достатньо свідчень, коли ти лежиш на землі у полі під фарами машини… Доходило до того, що запитували, як вони виглядали, які у них були обличчя… Але ж ви маєте патруль, який приїхав. Ви ж знаєте їхні обличчя…”

Також отець Владислав розповів, що після обрання запобіжного заходу поліцейські вдалися до незаконних дій, щоб очорнити хлопця та представити його “торговцем зброєю і наркотиками”.

Так у соцмережах почали з’являтися особисті фото Арсена, які були на карті пам’яті його телефону. Карту правоохоронці забрали під час затримання і так не повернули назад, що є незаконно, наголосив священник. Тим більше порушенням закону є публікація цих світлин.

Як розповів батько, в телефоні Арсена були фото, на яких він позує з пістолетом та рушницею.

“У Києві Арсен ходив на спортивну стрільбу. Є ж місця, де можна перевірити свою влучність. І там є фото з його другом, вони стоять з пістолетами. А вони (правоохоронці, – ред.) почали подавати це так, ніби це бойова зброя. По фото ж не видно, що це не так. Також є фото з рушницею, яку Арсен взяв сфотографуватися у друга-мисливця. А вони представили це так, ніби цей такий малий, а ходить вже стріляє”, – розповів отець Владислав.

За його словами, після публікації особистих фото з фактично вкраденої карти пам’яті, родина написала чергову заяву.

“Щоправда, у прокуратурі нам сказали, що це не буде мати ніякого значення для ходу справи. А навіть навпаки – буде їм у мінус, бо вони чинять не мудро”, – додав священник.

Зауважимо, що отець Владислав перейшов до Православної Церкви України з Московського Патріархату. Два роки тому він розповідав, що отримував смс з погрозами від представника Житомирської єпархії УПЦ МП.

Однак цей інцидент із сином священник не пов’язує з можливим тиском чи помстою з боку МП. “Вони можуть хіба що позловтішатися”, – зазначив отець Владислав.

Comments are closed.