У березні 1946 року НКДБ СРСР розіграло спектакль “вільного волевиявлення” на Галичині, під час якого РПЦ отримала контроль над трьома єпархіями УГКЦ. Сценарій подій 75-річної давнини дуже нагадує нещодавні події, а саме анексію Криму.

Таку дуку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі “Детектор. Релігії” на YouTube-каналі “DetectorUA”.

Після закінчення Другої світової війни та захоплення Галичини Радянським Союзом радянська влада організувала спецоперацію з ліквідації УГКЦ і підпорядкування її РПЦ.
Для цього було організовано так званий ліквідаційний собор.

Публічно він був ініційований трьома священниками: Гавриїлом Костельником, Михайлом Мельником та Антонієм Пельвецьким. Вони представляли три греко-католицькі єпархії: Львівську, Перемиську та Станіславську відповідно.

“НКДБ розіграло такий собі спектакль вільного волевиявлення. Мовляв не СРСР забороняє церкву, а самі ж священники скликають собор, відрікаються від Берестейської унії, виходять з підпорядкування Риму і долучаються до РПЦ”, – розповів релігієзнавець.

Влада представила собор так, ніби він був справою винятково вірян, а радянська влада тут ні до чого.

“Нічого не нагадує? Саме таким чином вони провели так званий референдум у Криму та анексували український півострів, намагаючись представити це все, як вільне волевиялення народу. Так само вчинили і з Греко-Католицькою Церквою”, – зауважив Горєвой.

Релігієзнавець зауважив, що на момент зібрання згадані священники вже були прийняті до складу РПЦ та отримали благословення московського патріарха Олексія на проведення цього псевдособору.

“Фактично рішення про ліквідацію Греко-Католицької Церкви ухвалювали на той час дійсні представники саме РПЦ, а не УГКЦ. Це взагалі правовий нонсенс. У цивільному праві такі дії називаються рейдерством. Коли сторонні особи вчиняють якійсь дії з організацією, до складу якої вони не належать.  Ця так звана ліквідація УГКЦ та передача її майна Московському Патріархату – це і є саме натуральне рейдерство”, – наголосив Горєвой.

Він додав, що за логікою РПЦ для ліквідації Московського Патріархату також може вистачити кількох священників, які оголосять про перехід до ПЦУ чи УГКЦ.

Comments are closed.