Військові соромляться зізнаватися, що вони є вірянами РПЦ в Україні (УПЦ МП).

Про це в інтерв’ю Релігійній правді розповів військовий капелан ПЦУ, головний духівник АТО Костянтин Холодов.

У його досвіді служіння траплялися бійці, які були вірянами РПЦвУ, а в одного навіть батько був священником цієї конфесії. Примітно, що саме цей військовий був тим, хто допомагав отцю Костянтину здійснювати богослужіння: “І причащався, і сповідався, його повністю влаштовує Православна Церква України”.

Капелан зауважив, що батько-священник не сварив за це свого сина, бо був такий же розумний.

“Просто є обставини, які не дозволяють йому бути в автокефальній Українській Церкві. Багато таких парафій є. От він всією душею в Українській Церкві, але тілом він у Московській”, – зауважив отець Костянтин.

“Зрештою, бійці соромляться говорити, що вони є вірними Московського Патріархату, якщо такі є, вони розуміють всю канонічну недолугість Московського Патріархату в Україні. Вони розуміють, що це суперечить досвіду і традиціям Православної Церкви, і канонам, і логіці, і здоровому глузду, зрештою”, – додав капелан.

Водночас він зауважив, що трапляється один-два випадки на тисячу, коли військовослужбовець не хоче мати капелана Української Церкви.

“То капелан зобов’язаний їх познайомити зі священником, який перебуває поруч з парафією Російської Церкви. Це не проблема, і в них буде вільний день, звільнення в неділю, вони можуть спокійно вранці встати і піти на службу, якщо вони дуже цього хочуть. На моїй пам’яті такого не було”, – резюмував священник.

Comments are closed.