Військовий капелан має отримувати найвищий рівень професійної підготовки, щоб найкращим чином взаємодіяти зі своїм підрозділом.

Таку думку висловив в інтерв’ю Релігійній правді військовий капелан ПЦУ Костянтин Холодов, розповідаючи про досвід капеланства інших країн Європи та США.

“Конфесія основної ролі не грає. Грає роль професійна підготовка капелана як офіцера. Я не знаю, як воно у нас спрацює, чи у нас буде важливою конфесійність, але я за те, щоб професійна підготовка була на найвищому рівні. Щоб душпастир міг повноцінно взаємодіяти зі своїм підрозділом, щоб за нього не боялися, що він відстав, загубився, щоб він міг так само бігати, стрибати, здавати всі нормативи. Щоб був органічною частиною свого військового колективу”, – наголосив отець Костянтин.

За його словами, зараз у ПЦУ є саме такі капелани. Крім того, Церква має плани на підготовку нових кадрів.

“Будемо наголошувати на тому, що от є можливість стати не просто священником, а священником-офіцером і служити у війську, нести почесне душпастирське служіння на благо Української держави і отримувати зарплатню, як офіцер отримує, а не на громадських засадах, і житлове забезпечення”, – розповів головний духівник АТО.

Він навів приклад того, як недосконало зараз працює система за умов відсутності відповідного законодавства, яке захищало би військових капеланів.

“Зараз, наприклад, є у нас вакансія для капелана, здається, це Білгород-Дністровський, чи Ізмаїл. І запрошують нашого капелана, готові платити йому зарплату, але житла для нього не передбачено, і він готовий туди їхати, а жити немає де. Якщо він винайме квартиру, то 3-4 тисячі треба заплатити, а залишиться йому на нитки та ґудзики”, – зауважив отець Костянтин.

“Це неналежне ставлення. Якщо про солдата або офіцера дбає командир, щоб було де жити, щоб він був ситий, то про капелана не подбають. Ми хочемо, щоб про капелана армія теж дбала, капелан несе те саме служіння, а може й більше, ніж навіть командир роти чи командир взводу”, – наголосив він.

Comments are closed.