П’ятий президент Петро Порошенко, який опікувався наданням Українській Церкві автокефалії, не мав і не міг нічого обіцяти колишньому голові УПЦ КП Філарету, а відтак і не обіцяв.

Про це заявив нардеп Ростислав Павленко в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву для програми “Детектор. Інтерв’юер” на DetectorUA. Саме він 2018 року за дорученням президента відповідав за процес отримання Томосу для об’єднаної помісної Церкви.

За словами Павленка, жодних обіцянок владиці Філарету про збереження посту, жодних подібних гарантій Порошенко не давав, тому що “ці питання є внутрішньоцерковні”. Нардеп зауважив, що надання таких обіцянок було би втручанням у церковні справи.

“Мені здається, що можливо Патріарх Філарет на той час переоцінив свій вплив на Церкву, на митрополита Епіфанія, на інших владик, священництво, мирян, парафіян. Я думаю, що він сподівався, що яке б не було рішення Собору, все одно всі прийдуть до нього, тому що, мені здається, він вважав, що Церква – це він. Але все таки Церква – це більше ніж будь-яка людина”, – зазначив Павленко.

Він також спростував закиди про те, що “статут нам спустили з Фанара”.

“Це неправда. Статут писався тут. З Фанара були надані позиції, які є в Томосі і які мали бути відображені в статуті, щоб він відповідав Томосу”, – уточнив Павленко.

Він наголосив, що статут писали українські владики у Києві ще до Об’єднавчого Собору 2018 року. У складі комісії, яка займалася написанням статуту майбутнбої помісної Церкви, брали участь представники як тодішніх УПЦ КП і УАПЦ, так і тих владик з МП, які збиралися брати участь у Соборі.

“Статут був підготований українськими владиками, він був відомий заздалегідь, тому всі ці розмови не мають нічого спільного з дійсністю”, – заявив Павленко.

Comments are closed.