Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл Зінкевич під час Об’єднавчого Собору сам зняв свою кандидатуру, зрозумівши, що не зможе виграти голосування на посаду Предстоятеля помісної Церкви України.

Про це розповів нардеп Ростислав Павленко в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву для програми “Детектор. Інтерв’юер” на DetectorUA.

Політик, який 2018 року за дорученням президента відповідав за процес отримання Томосу, пригадав, як проходила підготовка до Об’єднавчого Собору і саме голосування.

Так, за кілька днів до Собору, 13 грудня 2018 року, відбувся Архієрейський собор тоді ще УПЦ КП, де було прийняте рішення про те, що кандидатом буде митрополит Епіфаній. “Було голосування і більшість з цим погодилась”, – зауважив Павленко.

Однак, за інформацією Сакена Аймурзаєва, після цього Собору було ще одне зібрання, на якому визначився альтернативний кандидат.

“Там не йшлося про зібрання. Я думаю, що там було певне бажання на Соборі все переграти”, – прокоментував Павленко події перед Собором.

Він додав, що в УПЦ КП довго обговорювали різні позиції: як і кого Київський Патріархат буде висувати, чи буде один кандидат, чи можливі різні кандидати. Але потім, зауважив нардеп, це дійшло до згоди і Собор відбувся.

“Найголовніше – після всіх розмов у святих стінах Софії було прийняте рішення. Собор відбувся. Було голосування, і більшість голосів набрав митрополит Епіфаній. І вже це рішення неоспориме і лягло в основу Православної Церкви України”, – зауважив він.

На запитання про ініціативу митрополита Михаїла Зінкевича, який також висунув свою кандидатуру на Предстоятеля Церкви, Павленко сказав: “І в першому раунді, коли треба було обрати трьох, його кандидатура не набрала тієї [необхідної] кількості. І, побачивши, що він не стане [Предстоятелем], зняв свою кандидатуру у другому раунді. І був владика Епіфаній обраний митрополитом Київським і всієї України”.

Також Павленко прокоментував амбіції митрополита Михаїла, який є яскравою фігурою у церковному середовищі.

“Головне, щоб ці амбіції були здорові і йшли в розвиток Церкви, а не на шкоду. Є ж в Церкві правила, Синод, який дає оцінку. Я думаю, що Церква спокійно зможе існувати і розвиватися з тим, що він буде висловлювати позицію, виступати. Я думаю, що його енергія може бути цілком у конструктивному руслі працювати”, – резюмував нардеп.

Comments are closed.