Представник РПЦ в Україні (УПЦ МП) митрополит Антоній Паканич використав бандитську лексику, характеризуючи функції екзарха Вселенського Патріархату в Україні єпископа Михаїла Аніщенка.

Під час пресконференції у Лаврі 8 квітня митрополит Антоній заявив, що екзарх є спостерігачем, але водночас зізнався, що достеменно знати цього не може.

Керівник справами УПЦ МП Антоній Паканич

“Чесно кажучи, я не знаю, можливо, щось і прописане, я не бачив підписаного документу. Тому що коли призначають екзарха, йому дають якісь доручення, прописують. Я не бачив документу, який би визначав права і обов’язки екзарха в Україні”, – сказав Паканич.

І додав: “Але побутовою мовою, це якийсь смотрящій за тим, як себе поводять у ПЦУ, і тими, кому вони не надто довіряють”.

Нагадаємо, що у січні 2019 року, одночасно із підписанням Томосу для Української Церкви, у Стамбулі визначились і з керівником ставропігії Вселенської Патріархії у Києві. Екзархом, тобто представником Вселенського Патріархату в Україні, став тоді ще архімандрит Михаїл Аніщенко.

Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл Аніщенко

Отець Михайло продовжив давню традицію Константинопольського Патріархату – призначати екзархами етнічних українців. Раніше він був священиком Волинської єпархії РПЦ в Україні, але потім навчався у Греції і перейшов до Вселенського Патріархату. Останніми роками він звершував служіння настоятелем у храмі Аліпія Стовпника в Анталії – це Пісидійська митрополія Константинопольського Патріархату.

У жовтні 2020 року екзарха Михаїла підвищили до статусу єпископа Команського. На думку релігієзнавця Дмитра Горєвого, це стало не тільки черговим епізодом у кар’єрі молодого ченця, але й певна ознака виходу міжцерковних стосунків Києва та Константинополя на новий рівень.

Comments are closed.