Митрополит Донецький та Маріупольський Сергій, який останні 12 років керує єпархією ПЦУ на Сході, відверто розповів в інтерв’ю Релігійній правді, як зустрів звістку про Томос.

«Ми всі плакали, але це були сльози радості. Тому що для нас на Сході України це було величезне дарування і благословення. Тому що ми кожну громаду виборювали і виплакували тут. Тому що ми позбулися того тавра розкольників, не канонічних, без благодатних», – розповів владика Сергій.

Фото: скріншот з відео Телебачення КАПРІ

Він зазначив, що був тоді постійним членом Священного синоду Київського Патріархату і брав участь у всіх нарадах, засіданнях синоду, архієрейських соборах.

«Я знав всі дрібниці, що відбувалися. І тоді, коли ми отримали Томос, для мне це було як Пасха! Я думав, ми не доживемо до Томосу, а от майбутнє покоління може дожити. Але ніколи не кажи ніколи», – зауважив митрополит.

Він наголосив, що багато радості було у зв’язку з отриманням автокефалії, бо «це фактично друга, а може й перша незалежність нашої України, нашої Батьківщини». І ця радість, зізнався митрополит, проявлялася так, що хтось, глянувши з боку, міг би дуже здивуватися.

«Для мене це таке щастя, я вам не можу навіть передати, я вам навіть не можу висловити, що було в серці, в душі. Я стояв у рясі і мені хотілося стрибати. Потім думаю, побачать парафіяни, скажуть, щось із владикою не те», – розповів митрополит Сергій.

Comments are closed.