Прибічники РПЦ в Україні (УПЦ МП) вважають надто “слабенькою” акцію з підписами у коробках, які 1 квітня віряни і клірики МП принесли на Банкову, висловивши таким чином протест проти закону про перейменування Церков, які мають керівний центр у країні-агресорі.

Таку думку висловили в ефірі проросійського YouTube-каналу “Перший Козацький” працівник цього каналу Руслан Калінчук, якого представляють як “православного публіциста”, “місіонера” і “богослова”, а також журналіст Юрій Молчанов, який не приховує своїх симпатій до ПЦ МП.

Так, Калінчук назвав цю акцію “недостатньою”.

“Спостерігаючи за тим, що відбувалося останні сім років, те, що Церква тільки зараз наважилась зібрати мільйон підписів – це дуже пізно”, – сказав він.

Зокрема “місіонер” від МП апелював до “антицерковних законів, які ухвалювалися за Порошенка і подаються зараз “Слугами народу”.

“Це повний юридичний треш! Тому на мій погляд діяти потрібно ще більш – ще більш активно. Ми бачили, як це спрацювало у Чорногорії. Спробували відібрати у церкви храм… Це маленька країна, 600 тисяч населення, на хресні ходи там виходило по 50-60 тисяч людей. І влада Джукановича впала”, – заявив Калінчук.

Він навіть дозволив собі трохи посварити церковне керівництво УПЦ МП за відсутність “більш активних” заходів. Калінчук висловив думку, що влада проігнорує звернення представників УПЦ МП проти закону України про перейменування, а відтак, вважає “богослов”, УПЦ МП потрібно діяти більш рішуче.

“На мій погляд, ця ініціатива з передачею підписів скоріш за все завершиться, як зазвичай. Секретаріат президента скоріш за все передасть це до Мінкульту, а Мінкульт відсахаєтсья відпискою. Тому мені здається, що тут потрібні… Так, ми демонструємо, що ми законослухняні громадяни, […] але якщо б Церква більш активно згуртовувала вірян відстоювати свої права, можливо, це й мало би якийсь результат, більш практичний”, – сказав Калінчук, пославшись на заяву свого колеги Юрія Молчанова.

Зазначимо, що перед тим Молчанов заявив, мовляв, це ще треба порадіти, що суть акції полягала лише у передачі коробок, інакше, заявив журналіст, усе могло бути гірше.

“Якщо їх не почують зараз через підписи, вони можуть вживу прийти під Адміністрацію президента. От коли мільйон людей прийдуть, а вони прийдуть…” – погрожує Молчанов владі.

Нагадаємо, що минулого тижня “спротивом” погрожував владі керівник справами УПЦ МП митрополит Антоній Паканич.

Також цікаво, що спікери від УПЦ МП і досі продовжують повторювати тезу про те, що УПЦ МП, мовляв, перебуває винятково у молитовній єдності з Московським Патріархатом, яка жодним чином не стосується політики чи управлінських рішень.

Нагадаємо, що на початку війни на Донбасі саме священники і монахи УПЦ МП переховували російських військових, бойовиків і зброю, зокрема у сумнозвісній Святогірській лаврі, яку УПЦ МП спробувала реабілітувати 2020 року, провівши там форум “Люди миру”.

Крім того, відомі випадки впливу УПЦ МП на високих керівників у різних областях України, зокрема на вже колишнього начальника вінницької поліції Юрія Педоса, під чиїм керівництвом правоохоронці намагались придушити процес переходу громад до ПЦУ, а також на очільника Чернівецької ОДА Сергія Осачука, де громаді у селі Рингач кілька років не дозволяють перереєструватися, видаючи відписки на кшталт “нечіткої каліграфії” у документах.

Також РП повідомляла раніше, як лобіст УПЦ МП в Офісі президента Сергій Трофімов примусив очільника Київщини порушити закон, зареєструвавши громади УПЦ МП. Згодом цим “досвідом” примусили скористатися голів Рівненської та Сумської ОДА.

Comments are closed.