Колишній заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов, якого нещодавно перевели на посаду позаштатного радника, ще до того, як став відкритим лоббі УПЦ МП у найвищих ешелонах влади, активно діяв на користь Російської Церкви в Україні.

За даними джерел журналіста Сергія Гальченка, одного дня тодішній міністр культури Володимир Бородянський викликав до свого кабінету очільника департаменту з питань релігії Андрія Юраша. Міністр повідомив, що йому телефонували від Трофімова і сказали, що Юраш має піти з посади, тому що його пов’язують з Томосом і Порошенком.

Про це йдеться у програмі “Детектор. Інсайдер”, яка виходить на YouTube-каналі DetectorUA.

Продовження цієї розмови не змусило довго себе чекати. Згодом оголосили конкурс на посаду голови Держслужби з питань релігії. Кандидатом від УПЦ МП і Трофімова був Юрій Решетніков, відомий як “людина Новинського”, тобто спонсора Московської Церкви в Україні.

Незважаючи на те, що очевидну перемогу за балами у конкурсі отримав Юраш – і навіть двічі, бо конкурс довелося проводити заново через скандал – головою Держслужби з питань релігії міністр Бородянський все ж призначив соціологиню Олену Богдан, яка до цього фактично не мала жодного відношення до релігії.

Богдан стала компромісною фігурою. Очолити Держслужбу її вмовляло оточення Олександра Ткаченка, тодішнього керівника профільного комітету з культури в Верховній Раді.

Нахабне порушення закону України

Політична атака на Юраша – не єдина заслуга Трофімова. За даними джерел в СБУ та Офісі президента, він активно впливав на очільників облдержадміністрацій, а іноді навіть змушував їх порушувати законодавство, а саме закон про свободу совісті та релігійні організації.

Цей закон забороняє здійснювати реєстраційні дії щодо релігійних організацій, центр яких розташований у країні-агресорі, тобто в Росії. Виходить, що статут з назвою “Українська Православна Церква” вже неможливо зареєструвати. За законом, там має бути вказана приналежність до РПЦ або Московського Патріархату.

Показувати цю приналежність своїм вірянам в УПЦ МП дуже не хочуть, тому за допомогою високопоставленого прихильника, тобто Трофімова, взялися безкарно порушувати цей закон, підставляючи під відповідальність очільників ОДА та інших чиновників, яким доводиться виконувати злочинні накази.

Сергій Трофімов

Так, губернатор Київщини Олексій Чернишов під тиском з Офісу президента всупереч закону підписав розпорядження, яким було зареєстровано низку статутів релігійних громад УПЦ МП. Це був прецедент і приклад для інших, як діяти, тому тиск з ОП продовжився на інших губернаторів, зокрема на очільника ОДА Сумщини Романа Грищенка. Йому теж зателефонували з команди президента.

У вересні Грищенко на вимогу офісу держави зустрівся з керівником Сумською й Охтирською єпархією УПЦ МП Євлогієм, а після дав вказівку керівникам відповідних підрозділів ОДА вивчити досвід реєстрації УПЦ МП на Київщині і за такою ж схемою зареєструвати нові статути УПЦ МП без примітки “Московський Патріархат”.

Схожа ситуація відбувалася і на Рівненщині. Там, за даними інсайдерів, єпархія УПЦ МП вимагала від голови ОДА Віталія Коваля не тільки реєстрації своїх громад, а й скасування перереєстрації громад ПЦУ, які пішли від УПЦ МП.

Більше аналітичних матеріалів та відвертих інтерв’ю зі священнослужителями дивіться на YouTube-каналі DetectorUA

Comments are closed.