У Чехії затримали п’ять осіб у зв’язку з кримінальною справою про залучення чеських громадян до участі в боях на Донбасі проти України. Серед затриманих – і православний священник із міста Літомериці на північному заході Чехії, повідомляє Радіо Свобода.

Національний центр боротьби з організованою злочинністю Поліції Чехії здійснює на всій території Чехії дії в межах кримінальної справи, пов’язаної з залученням чеських громадян до участі в боях на Донбасі проти України, повідомили в поліції. Затримано п’ять осіб; відбуваються допити і підозрюваних, і свідків. Кримінальну справу ведуть за підозрою в скоєнні кримінальних злочинів за статтями про «терористичний напад», «фінансування тероризму» і «підтримку та пропаганду тероризму».

Видання Deník N повідомляє, що серед затриманих – і православний священник із міста Літомериці на північному заході Чехії. В цій країні, а також у Словаччині існує канонічна помісна, але нечисленна Православна Церква Чеських земель і Словаччини, яка не стала ділитися після поділу Чехословаччини на дві держави. Ця церква відома своїми проросійськими позиціями.

Як повідомив Церкваріум з посиланням на агентство ТАСС, чеська влада звинуватила священника Православної Церкви Чеських земель і Словаччини Пршемисла Івана Хадраву в тероризмі в зв’язку з подіями на Донбасі. “Пржемисл Іван Хадрава, священник Православної церкви Чеських земель і Словаччини, був звинувачений чеської прокуратурою в тероризмі в зв’язку з подіями на Донбасі, повідомили чеські ЗМІ в п’ятницю. Хадрава був затриманий в середу в ході загальнонаціональної міліцейської операції по затриманню людей, підозрюваних в причетності до подій на Донбасі, в якій брали участь сотні поліцейських. У разі визнання вини затриманим особам, підозрюваним в участі в бойових діях в “Донецькій Народній Республіці”, загрожує до 20 років позбавлення волі”, – йдеться в повідомленні.

Чеські журналісти-розслідувачі додають: існує підозра, що до таких дій причетні працівники спецслужб Росії, зокрема ті, які діяли під дипломатичним прикриттям російського посольства і днями були вислані до Москви.

Чеські правоохоронці наголосили, що акція не пов’язана зі справою вибухів на чеських складах озброєнь 2014 року, що їх, як з’ясувалося днями, влаштували працівники російської військової розвідки, відомої за попереднім скороченням ГРУ.

Comments are closed.