Священники РПЦ в Україні (УПЦ МП), які підбурюють вірян виступати проти громади, власних односельчан, які ухвалили рішення приєднатися до ПЦУ, несуть моральну відповідальність.

Таку думку висловив керівник відділу з питань релігій у Кабміні Андрій Юраш у черговому випуску «Детектор. Інтерв’юер» з ведучим Сакеном Аймурзаєвим, коментуючи відео, на яких видно, як бабусі і дідусі влаштовують бійки біля храмів.

«Моральну відповідальність несуть люди, які провокують ці бійки. Ми розуміємо, що у цих майже 700 громадах (що перейшли до ПЦУ, – ред.), у 95-ти відсотках є більшість, яка готова і приймає цей процес. І знаходиться 5-10 людей, які, як правило, мобілізуються священнослужителем, який не хоче приймати [ПЦУ]», – зауважив «релігійний секретар» України.

Він наголосив, що у таких парафіях «свідомо маніпулюють дуже часто некомпетентною, малоосвіченою позицією значної меншості колишньої громади, які намагаються протистояти, заперечувати цьому трендові (приєднанню до помісної Української Церкви, – ред.)».

«І тут… я говорю про пастирів, які свідомо виводять оцих бабусь, дідусів не для того, щоб вони справді відчули благодать Божу у бійці, а для того, щоб створити картинку. Щоб це показати як певний аргумент у тому глобальному ідеологічному протистоянні, яке ми маємо», – зауважив Юраш.

Він додав, що неодноразово чув і бачив подібні аргументи на різних міжнародних майданчиках, зокрема, в ООН і ОБСЄ. Але скільки не було цих спроб, наголосив Юраш, жодного разу Україна не отримала письмового застереження, звинувачення чи якогось іншого сигналу, що вона порушує права людей.

«Тобто скільки б цього не знімали, міжнародні експерти й організації спроможні розібратися в ситуації», – констатував чиновник.

Він також наголосив, що розвиток автокефальної Української Церкви неможливо зупинити: «Ці процеси, на мій погляд, не можна зупинити. Їх можна якось загальмувати, трішки скомпрометувати, але це як джерело – ти його замуровуєш, і якщо не тут, то з боку воно прорве, і воно буде [бити]».

Comments are closed.