Статус УПЦ МП як самокерованої церкви з правами широкої автономії досі канонічно не затверджений.

На це вказав релігієзнавець Дмитро Горєвой у авторській програмі «Детектор. Релігії».

Він нагадав, що цей статус УПЦ МП надав Патріарх Олексій ІІ у 90-му році, видавши так звану Благословенну грамоту.

Однак ця Грамота з’явилась не як акт доброї волі Патріарха Олексія ІІ, а як імплементація рішення Архієрейського собору 25-27 жовтня 1990 року. І в тому рішенні був зафіксований суто процедурний момент про те, що рішення про новий статус має бути затверджене Помісним Собором з внесенням змін до статуту РПЦ.

«Без цього рішення щодо зміни статуту хоча і набирають чинності, проте лишаються не повністю затвердженими. Так ось, відтоді в РПЦ був лише один Помісний собор у 2009 році, коли обирали нового Патріарха. І тоді питання статусу УПЦ МП якби забули, тобто лишили невирішеним», – зауважив Горєвой.

Він пояснив, що де-юре це означає, що статус УПЦ МП як самокерованої церкви з правами широкої автономії досі канонічно не затверджений.

«Тобто навіть за московської логіки цей статус — це чиста бутафорія, яка не має під собою церковно-правових підстав, а тимчасово визнається лише тому, що росіяни бояться втрати свій вплив в Україні. Це, власне все, що треба знати про канонічний статус УПЦ МП», – резюмував експерт.

Comments are closed.